Пројекат „Економско оснаживање жена у пољопривреди“

Општина Лајковац и Женско удружење Колубарског округа потписници су Меморандума о сарадњи на имплементацији пројекта „Економско оснаживање жена у пољопривреди“. Општина Лајковац је препознала заједнички интерес у процесу економског оснаживања жена, посебно у давању подршке, знања и потребних ресурса женама, носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава, али и свим осталим заинтересованим женама, које би кроз размену искустава, умрежавање и едукацију унапредиле своја пољопривредна газдинства. Прошле седмице одржана је прва инфо сесија у Лајковцу, којој се одазвало око 20 жена са подручја лајковачке општине.

На првој сесији жене су од Јелене Ружић председнице удружења и Марије Станковић, координаторке за односе са јавношћу, добиле све начелне информације и одговарале на њихова питања, како би прецизирале све појединости овог концепта. Након пријаве биће извршена селекција и до 10. октобра биће одабрано по 20 жена из сваке општине Колубарског округа, дакле укупно 120 жена учесница пројекта „Економско оснаживање жена у пољопривреди“, који ће се у наредних годину дана реализовати на територији целог Колубарског округа.

Први корак заједничке сарадње је организација радионице, на којој ће учеснице имати прилику да се упознају са пројектом, предвиђеним обукама и студијским путовањем, а све у циљу ефикасније пољопривредне производње и јачања конкурентности. Учеснице пројекта очекује пет тематских радионица и још једна из области стратешког планирања, као и студијско путовање у Војводину.

Јелена Ружић и Марија Станковић, захвалиле су се данас у Лајковцу локалној самоуправи на подршци и начелнику Општинске управе Живораду Бојичићу и на личном присуству данашњој сесији. Координатор за локални економски развој Општине Лајковац Катарина Јанић је такође поздравила присутне и захвалила се на њиховом присуству и заинтересованости за овај пројекат, који их, како је рекла, заиста може економски оснажити, осавременити њихову начин рада и оспособити их да након годину дана остану повезане у удружење пољопривредница Колубарског округа, које ће даље самостално водити.

Организатори данашње инфо сесије у Лајковцу били су Општина Лајковац и Женско удружење жена Колубарског округа, под покровитељством Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији. Пројекат Економско оснаживање жена у пољопривреди подржан је од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Wомен) у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ који финансира Европска унија.