Промоција књиге „Стојна ветрењача“ Белог Марковића у Ћелијама

Промоција најновијег дела Радована Белог Марковића „Стојна ветрењача“ биће уприличена вечерас од 19 часова на старом мосту преко Колубаре у Ћелијама, родном месту великог писца. Биће пропраћена изложбом калиграфских радова. Организатор је Градска библиотека Лајковац у оквиру културно-забавне манифестације „Дани Лајковца“.

Радња романа се одвија у пишчевом „белом Ваљеву“, од краја 19. до тридесетих година 20. века. У центру збивања је бојар Тадић који покушава да изгради ветрењачу на Попарском брду. У причу су уплетене и велике фигуре из наше културне прошлости, као што су филозоф Бранимир Петронијевић, Јован Цвијић, Глишић, Сремац, Лаза Лазаревић и други, који се јављају као личности или су присутни ликови из њихових дела.

У приказу издавача Српске књижевне задруге каже се: „Радован Бели Марковић, најособенији прозаист наших дана, саградио је нову књижевну грађевину – роман сложене структуре и слојевитих приповедања. Хроника његовог света јесте паралелна хроника Србије у којој писац загонета стварност и мит. По речима Р. Микића, очигледна је „потреба овог писца да језик својих приповедака и романа претвори у скуп ᾽језика᾽, да у њега укључи елементе из наше усмене, из средњовековне и, посебно из језика књижевности 18. и 19. века, не бежећи притом ни од дијалектизама…“