Промоција романа „Осмех под гором маслиновом“

У уторак 23. априла од 18 часова у Читаоници Градске библиотеке Лајковац биће представљена књига Ваљевца Луке Трипковића „Осмех под гором маслиновом“. Роман младог аутора био је у ужем избору за награду недељника НИН за 2016. годину, а пре тога је исти рукопис награђен местом у едицији „Прва књига“ Матице српске. Друго издање књиге објавила је „Лагуна“. У средишту збивања ове ратне драме налази се истинита прича о исељењу колекције мадридског музеја Прадо. Операција која је требало да спречи фашисте да се домогну уметничког блага, макар и по цену да оно припадне Совјетима, укрстила је судбине једног совјетског генерала, шпанске феминисткиње, лекарке из имућне мадридске породице и докторанта из Југославије, који пише дисертацију заведен психоанализом и надреалистичким покретом.

Суочени колико са смрћу и ратним хаосом толико и са љубавном страшћу, искушењима пријатељства и преиспитивању вредности, они ће трагично спознати како је проливање крви на шпанском песку мање страшан усуд од разарања идеала под жрвњем језивих идеологија и издајстава из ситних побуда. О шпанском грађанском сукобу између левичара и фашиста, који је широко отворио врата предстојећем суноврату света, и данас се мало говори, а „Осмех под гором маслиновом“ нарушава ту тишину веродостојном књижевном визијом личних драма у рату који су велике силе водиле до последње капи туђе крви.

Лука Трипковић је рођен 1989. године у Ваљеву. Студирао филозофију и сликарство. Дипломирао сликарство 2014. године у класи професора Милете Продановића. Тренутно студент докторских студија на истом факултету. Објављује теоријске текстове од 2015. године. Есеј „Руине – споменици из нехата“ објављен је у зборнику „Уметност и теорија” Одсека за теорију уметности Факултета ликовних уметности у Београду. Ликовне радове излагао је у земљи и иностранству, добитник је награда „Стеван Кнежевић“ и „Љубица Сокић“. Рукопис романа „Осмех под гором маслиновом“ награђен је местом у едицији „Прва књига“ Матице српске. Роман је 2016. године уврштен у ужи избор за НИН-ову награду.