Промоције књиге о Ђединој воденици

Промоцији воденица на Колубари и Топлици и представљању књиге “Поштење и поверење живе у воденици” а Драгана Живановића, члана Друштва воденичара Србије, у организацији Туристичке организације општине Лајковац и Друштва воденичара Србије са седиштем у Марковој Цркви, присуствовали су бројни гости, представници локалне самоуправе и бројни воденичари из окружења и њихови пријатељи и сарадници.

Директор Туристичке организације Лајковца Милутин Ранковић и председник Друштва воденичара Србије Милан Павловић говорили су о воденицама као привредном и туристичком потенцијалу и могућностима развоја сеоског туризма. Поред Ранковића и Павловића, присутнима се обратио и Живорад Бојичић, начелник Општинске управе општине Лајковац, који континуирано пружа несебичну подршку воденичарима и раду њиховог удружења. Своју реч су имали на овој посебној вечери воденичара и прота Гроздан Гајић из Оглађеновца и др Љубица Лаушевић, којима придају значајне заслуге што је књига угледала светлост дана.

Аутор књиге, власник већ чувене Ђедине воденице у селу Стапар код Ваљева, поред пута Ваљево-Лозница, говорио је о томе како је књига настала, о свом искуству са воденицом и потписивао своје ауторско дело, које је ове године доживело друго издање. Од 2007. године Ђедина воденица има необичан вид трговине. Муштерије се саме послужују, без присуства воденичара. “Имам огромно поверење у грађане, а они то поверење које сам ја њима указао, враћају поштењем. Ја сам пружио прилику грађанима да покажу то своје поштење и они су то искористили на најбољи могући начин. Последица такве сарадње је Књига утисака, где су муштерије уписивале своја запажања. Та књига се пунила из дана у дан, из године у годину, да би 2014. године на предлог мојих пријатеља а посебно професора, доктора економије госпође Љубице Лаушевић, на челу са протом Гвозденом Гајићем као и члановима управног одбора, књига одштампана“, каже Драган Живановић и додаје, да је то урадио захваљујући његовим пријатељима и спонзорима. После пет година, одштампана је друга Књига утисака. По речима воденичара Драгана, 2014. године када је изашла прва Књига утисака, сматрао је да је прича испричана, међутим испоставило се да је ова књига још богатија.

“Захваљујући Господу Богу, и мом нажалост сада покојном Ђеди, који ме је увео у овај посао, ја већ 31 годину радим као воденичар. Ђеда је иза себе оставио као траг пут поштења, тврде подлоге, а ја сам мојим радом успео да тај пут асфалтирам. На мени је била велика обавеза да наставим овај пут, а самим тим што сте ви данас у оволиком броју дошли, то казује да сам ја вероватно успео у свему томе. Вршим услуге мерења жита грађанима нашег краја а и шире. Вршити услуге народу је мало незахвалан посао. Ако радите тачно, квалитетно и поштено, то је зхвално, ако радите обрнуто то је незахвално. Ја сам изабрао ову прву варијанту и надам се да је успешно обављам, а како се обим посла из године у годину повећава, то казује да радим по вољи мојих муштерија“, каже воденичар и аутор књиге утисака Драган Живановић.

Током двосатног програма у Градској кући у Лајковцу чуло се пуно тога о воденицама, воденичарском занату, њиховом значају за српску традицију као ресурсима који могу послужити за развој сеоског туризма.