Прва награда на Данима купине за Милована Мештеровића из Пепељевца

На традиоционалној смотри купинара колубарског краја, која је 14. пут одржана у селу Ставе подно Медведника, Милован Мештеровић из Пепељевца добио је прву награду за изложене плодове сорте „лох нес”. Мештеровић је на истој манифестацији прошле године освојио треће место за изузетан квалитет „органик“ купине.

У организацији Месне заједнице Ставе, Удружења родитеља деце са сметњама у развоју „Загрљај’’, Пољопривредне саветодавне и стручне службе, Регионалне привредне коморе и Туристичке организације Ваљево, а под покровитељством града Ваљева, у недељу је по 14. пут на Ставама одржана традиционална манифестација Дани купине и том приликом се представило око 30 воћара.

Душко Јевтић из Станине Реке, по оцени стручног жирија проглашен за највећег произвођача купине. Највећи принос по хектару ове године остварио је Драган Градина, Миодраг Будимировић има најуређенији засад, док је Мирослав Алексић награђен као произвођач који је применио сву потребну технологију у свом засаду, сви из села Суводање.

Од произвођача, који су плодове купине изложили на сам дан манифестације, Милован Мештеровић из Пепељевца награђен је за изложене плодове сорте „лох нес”, Катарина Дивнић из Беомужевића за „чачанску бестрну”. Најквалитетније плодове сорте „трипл краун” приказао је Ненад Ковачевић из Суводања, а Анђелија Петровић, такође из Суводања, сорте „торн фри’’.

На купинијади су се ове године представили и прерађивачи воћа, организован је Гастрофест, рели џипова, финале сеоских спортских игара, Медицинско село. У поподневним сатима одржан је традиционални народни вашар.