Расподела меркантилног кукуруза за лајковачке сточаре

Код лајковачких силоса јуче је организована подела меркантилног кукуруза за пољопривреднике, који је определило Министарство пољопривреде у сарадњи са Саветодавном стручном службом Ваљево, као вид помоћи пољопривредним произвођачима који су прошле године остварили право на премију за млеко на територији општине Лајковац. У питању је 70 пољопривредника, за које је држава определила 230 кг кукуруза по грлу, што је укупно око 130 тона меркантилног кукуруза за општину Лајковац.

Општина Лајковац је дала важан допринос:  издвојила 766.000 динара из текуће буџетске резерве за организовање транспорта меркантилног кукуруза и његовог складиштења у џакове, чиме је олакшано пољопривредницима да га не преузимају сами у најближем силосу.

Расподели је присуствовао председник општине Лајковац Андрија Живковић, констатујући да помоћ није мала и свакако ће добро доћи корисницима.

“Ово је јако потребна донација пољопривредницима, јер ће у време када су цене знатно скочиле моћи лакше да прехране постојећа грла. И оно што смо ми као локална самоуправа учинили није занемарљиво: потрудили смо се да обезбедимо што ближи транспорт тог меркантилног кукуруза, такође и његово џакирање, што је допринело бржем пријему и транспорту до сваког домаћинства које је остварило то право. Не могу да не споменем велику помоћ Дарка Глишића, председника општине Уб, који је омогућио да се преузимање кукуруза изврши у Убу, а не у Руми, што би сигурно изискивало додатне трошкове за сваку локалну самоуправу, а затим би се опет складиштило овде у силосу, где је и џакирано.

Данас је почела подела прва транше тог кукуруза, а надам се да ће до краја недеље ова испорука бити завршена. Данас своју количину кукуруза преузима село Врачевић, где је 20 пољопривредних произвођача остварило то право. Врачевић и има највише грла стоке у самом Лајковцу а до петка ће и људи из осталих села преузети своје количине кукуруза.

Општина Лајковац, преко свог буџета за пољопривреду, такође помаже својим пољопривредним произвођачима. Ове године смо повећали буџет за пољопривреду у односу на прошлу годину, а тако ћемо радити и наредних година јер је село за сваку општину веома битно. Преко инфраструктурних радова по селима, као и другим мерама помоћи пољопривредницима, покушаћемо да што више младих задржимо на селу. Сигуран сам да ће те мере уродити плодом и у наредним годинама имати позитиван ефекат. У разговору са њима сазнао сам да је нова цена млека, тачније субвенције које држава даје од 15 динара по литру, добро дошла. Тако ћемо наставити И убудуће јер ниједан град нити општина не могу да живе без села, тако да међусобна сарадња између локалне самоуправе и ових људи који се баве веома тешким пословима мора да постоји.

На жалост, све је мање људи којисе баве неком врстом пољопривредне производње, па ћемо се трудити да им, уз подршку државе, Министарства пољопривреде И локалне самоуправе олакшамо живот и рад на селу. Пољопривредницима са територије Лајковца могу поручити да наставе своју производњу, а ми ћемо се као локална заједница трудити да повећамо колико је то могуће буџет за пољопривреду, надам се да идуће године пређе 20 милиона динара.

Приликом обиласка села ослушкујем њихове проблеме и потребе, поред струје, воде и путне инфраструктуре, њима су битне и ове додатне мере помоћи које држава пружа у виду субвенција. Наћи ћемо начина и новца да се пољопривредна производња подигне на виши ниво, а њима олакша бављење пољопривредом. Битно је да и они прате европске и светске трендове, да можда мењамо навике и пређемо из једне у други вид производње, ако то тржиште захтева. Најбитније од свега да се удружују међусобно као што су некада постојале задруге, јер ће тако лакше пласирати свој производ и формирати одговарајућу цену. “

Андрија Живковић се захвалио Министарству Пољопривреде и Саветодавној стручној служби Ваљево, која је пружилазначајну логистичку подршку. Продан Дрозговић, пољопривредник из Врачевића, истиче да је помоћ коју су данас добили од државе од великог значаја:

 “То могу рећи у име свих пољопривредника, а за моје домаћинство поготово, јер сам већ потрошио залихе и морао бих да купујем још кукуруза за стоку. Бавим се сточарством, имам седам грла и свака помоћ ми је добро дошла. Нисам задовољан ценом млека, надам се да ће се повећати, а што се тиче локалне самоуправе у глобалу сам задовољан, помажу нам колико могу, али увек може више. Поручио бих људима на врху државе одговорним за пољопривреду да мало више пажње обрате пољопривреди као грани и људима који у њој раде, да пружају помоћ када год је то могуће јер то је грана чија будућност је највише угрожена. Нема ту неке добити и без помоћи државе тешко ће функционисати надаље. Млади не остају на селу, све више иду у град, а села остају пуста. Мислим да их треба стимулисати да остају на својим огњиштима, наћи начин да домаћинства оживе. Како тренутно стоје ствари, нећу повећавати број грла могу, само да их смањим како бих опстао на пољопривреди.”

Његов земљак из Врачевића, Зоран Драгићевић каже:

“Бавим се овчарством, пчеларством и другим видовима пољопривреде. Данас сам преузео свој део кукуруза, нисам се надао и верујте да ће ми јако пуно значити. Купио сам део кукуруза у току јесење бербе за своју стоку, а ово што сам добио од немерљивог је значаја за моје домаћинство. Хвала Министарству пољопривреде што мисли на нас који радимо тешке послове на селу. Завршио сам школу, али никада нисам отишао да радим у град. Родитељи су ми омогућили механизацију па сам у предности, јер нисам морао да дижем кредите од државе. Као сточар могу рећи да је реално подићи цену млека, то је неминовно јер у супротном нема опстанка сточарима. Много је лоша перспектива младом човеку да остане на пољопривреди, поготово ако нема залеђину у виду механизације. Лично се крећем се само у оквиру економичности – не повећавам обим производње јер су ригорозне мере у анализи млека, а цена минимална, тако да су субвенције преко потребне и било која помоћ државе нам је увек добро дошла.”

Претходно је Општинска управа Лајковац, у сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом из Ваљева, организовала Јавни позив за остваривање права на 230 килограма меркантилног кукуруза по грлу. За ту врсту помоћи, коју је држава наменила сточарима на основу јавног позива, могла су да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства која се баве узгојем млечних крава. На овај позив јавило се 70 пољопривредника и остварило право на поменуту помоћ. Укупна добијена количина меркантилног кукуруза је 127.680 килограма. Одлуком Општинског већа из текуће буџетске резерве за организовање транспорта меркантилног кукуруза и његовог складиштења у џакове издвојено је 766.000 динара.