„Разиграно перо” поново најбоље у Србији

Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца проглашена је за најбољу литерарну секцију основних школа у Србији. Руководиоци секције Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић награђене су за менторски рад са талентованим литерарцима.
Креативни рад и успеси чланова литерарне секције у претходној 2019/2020. школској години донели су Литерарној секцији „Разиграно перо” победу на Републичком такмичењу литерарних секција и дружина основних и средњих школа Србије. Успех малих литерараца је утолико значајнији када се има у виду да је и у условима светске пандемије, преласку на онлајн наставу и нов начин рада, литерарна секција наше школе успела да одржи висок квалитет у свом раду и буде једина међу награђенима три године заредом на овом републичком такмичењу, које заједнички организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Друштво за српски језик и књижевност Србије и Задужбина Десанке Максимовић.
У ОШ „Миле Дубљевић“ наставнице српског језика и књижевности и учитељице негују лепоту казане речи и подстичу ученике на креативност. Наши мали уметници из школске клупе који су чланови секције „Разиграно перо“, разиграно и радо учествују на многим књижевним конкурсима и њихова креативност на делу је успешна. Били су вредни, пандемија их није спречила да буду маштовити и да учествују на многим феестивалима: „Сунце стихова“ у Бечеју, Шантићеви дани дјеце пјесника у Мостару, Дани Раше Попова у Мокрину, Фестивал „Дјечје царство“ у Бањалуци, Фестивал „Деца међу нарцисима“ у Чајетини, Међународни фестивал хумора за децу „Гашино перо“ у Лазаревацу, Међународни фестивал „Краљевство бијелих рада“ у Бијелом Пољу, Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ у Лесковацу, на Међународном фестивалу литерарног стваралаштва ФЕЛИС, на манифестацији „Дани дечје поезије и прозе” Драгинац…
Деца су заинтересована и за многе литерарне конкурсе који су у најави. Када се срцем пише, успех је неизоставан. Велики је успех и то што њихово интересовање за ваннаставне активности није опало због промене начина рада. Деца воле новине и изазове и потребно је само понудити им активности које су прилагођене интересовању, узрасту , пробудити креативност код њих и охрабрити их да покушају нешто ново без страха од грешке. Учествујући у раду секције, проширују своје видике истовремено богатећи свој социјални и емоционални свет.
Чланови Литерарне секције „Разиграно перо” у школској 2019/2020. години освојили су 40 награда (13 више него претходне школске године) на различитим локалним, републичким и међународним литерарним конкурсима; реализовали неколико креативних радионица, обележили значајне празнике и књижевне јубилеје, организовали и реализовали изложбе и на различите начине учествовали у културном животу школе и након преласка на онлајн наставу. У претходној години објављено је 26 литерарних радова чланова секције у зборницима, збиркама и часописима, као и 13 текстова о раду и успесима секције и њених чланова у различитим штампаним и електронским медијима.
Захваљујући бројним наградама које су за своје стваралаштво на различитим литерарним конкурсима освојили чланови секције: Марија Јеремић, Лука Радовановић, Немања Мештеровић, Анита Проданић, Нина Нешић, Нина Јуришић, Младен Ђуричић, Милица Марковић, Магдалена Павловић, Срђан Остојић и Ненад Пауновић, литерарна секција наше школе кандидовала се за Републичко такмичење.
Осим награђених младих песника, раду литерарне секције и овом великом успеху значајно су својим залагањем и креативношћу допринели и следећи ученици: Нина Танасијевић, Ана Радовановић, Вукашин Марковић, Теодора Томић, Анђела Мијаиловић, Јован Рајковић, Теодора Ђорђевић, Драгана Јовић, Никола Јовановић, Александра Илић, Димитрије Радотић, Магдалена Павловић, Давид Томашевић, Стефан Филиповић, Невена Петровић, Јасмина Недељковић, Славица Стефановић, Михаило Алексић, Марија Илић, Лука Пантелић, Николина Пантић, Калина Томашевић, Петар Јанић, Никола Васовић, Ђорђе Јовановић.
Руководиоци Литерарне секције „Разиграно перо” Лидија Марић Јовановић (седми пут) и Соња Миловановић (први пут) награђене су за менторски рад са ученицима и стручно вођење секције наградом „Проф. др Слободан Ж. Марковић”.
Додела награда најбољима, која се традиционално одржава на Филолошком факултету у Београду, ове године одржана је 29. јануара, онлајн у време трајања Зимског семинара за професоре и наставнике српског језика и књижевности.
ОШ „Миле Дубљевић“