Реконструкција железничких станица

Како је најављено у саопштењу предузећа „Инфраструктура железнице Србије“, ове недеље почиње уређење и реконструкција железничких станица на прузи између Ваљева и Београда. До краја октобра биће уређене станичне зграде у Ваљеву, Дивцима, Словцу, Лајковцу, Лазаревцу, Вреоцима, Степојевцу, Великом Борку, Барајево – Центру и Белој Реци. Дакле, на подручју општине Лајковац то су станице у центру вароши и у Словцу.

Пруга на овој релацији је модернизована 2017. године, захваљујући средствима из руског кредита и њом возови саобраћају брзином од 100 километара на сат. Време путовања возова на овој релацији је конкурентно, превоз поуздан, а цене повољније, па број путника расте, што ову железничку деоницу чини изузетно значајном. „Инфраструктура железнице Србије“ овај посао реализоваће у сарадњи са друштвено одговорним компанијама које учествују у пројекту модернизације српских железница, па ће овај пут оне својим бесплатним радом подржати уређење железничких станица на овој деоници барске пруге. Реч је о компанијама: Рај Швелен, АЖД, Миленијум, Сигналинг, Прогрес, Слога, Институт Михајло Пупин и Галеб.

На иницијативу потпредседнице српске Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић, да поред пројеката модернизације железничке инфраструктуре и железнички објекти морају бити лепши и уређени како би се вратило поверење јавности, „Инфраструктура железнице Србије“ покренула је програм реконструкције железничких станица широм Србије, саопштено је из тог предузећа. Током ове и прошле године „Инфраструктура железница Србије“ већ је уредила око 70 станичних објеката широм Србије, од којих неки и по неколико деценија нису били реконструисани.