Републичка акција за младе ПСД Ћира

Планинарско-смучарско друштво „Ћира“ је, по календару Планинарског савеза Србије,  15. октобра организовало успешну републичку акцију за младе на обалама реке Колубаре код Лајковца.

Учесници су имали припремљену стазу од четири километра са шест радионица. Упознати су са радом и историјом Јолића воденице, видели како се некада млело жито,  о чему им је укратко говорио Милутин Ранковић, наш познати вајар. Затим су се „клинци ћиринци“ код брвнаре Ловачког удружења “Драган Радовић” дружили са ловцима, који су им, уз послужење, причали о животињама наших предела. Бициклистичка секција „Ћире“ сачекала их је на плацу друштва и испричала о својим путовањима, такмичењима, упознала их са типовима бицикла итд.

Радионицу екологије одржала је Косана Грчић, професор биологије. У складу са њиховим годинама причала им је о заштити животне средине и потом су имали мали квиз на тему разлагања отпада. Пчелари сачекали су учеснике акције у својим оделима и деци уз дегустацију меда причали о пчеларству. На плацу бајкера из клуба ТНТ Лајковац сачекали су их врући уштипци и слаткиши. Деци је занимљиво било да се сликају са моторима.

У оквиру акције одржана су заним љива такмичења, у којима су најмлађи уживали: штафетна трка у џаку, игра спретности и надвлачење канапа. У ревијалном делу у надвлачењу конопца надметали су се одрасли, а деца су бучно навијала, тако да је свима било јако поучно и интересантно.