Саопштење Општинског штаба за ванредне ситуације

Због екстремно високих температура које нас очекују у наредним данима, Општински штаб за ванредне ситуације предузео је на подручју општине Лајковац све неопходне превентивне и оперативне мере заштите од високих температура и суша за време летњег периода.

У склопу предузетих мера, цистерне са водом за пиће, намењене свим грађанима за освежавање и расхлађивање, биће у најтоплијем делу дана постављене на јавним површинама најпрометнијих локација.

У наредном периоду очекују се дужи сушни период без падавина са високим температурама, који погодују настанку пожара на отвореном простору и његовом брзом ширењу.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на све грађане општине Лајковац да не спаљују траву и ниско растиње на отвореним просторима и да не ложе ватру у шуми и по ободима шума, због опасности ширења пожара које може да угрози животе грађана и да нанесе велике материјалне штете.

Подсећамо наше грађане да је одредбама Закона о заштити од пожара жза непоштовање ових одредби  закона запрећене високе новчане казне за правна и физичка лица.

У наредном периоду, заједно са свим релевантним институцијама, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, наставиће се активност појачаног надзора и обиласка терена, ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Штаб ће перманентно и организовано, у координацији са свим неопходним субјектима пратити ситуацију на терену и реаговати на све проблеме и потребе становништва узроковане екстремно високим температурама, а посебну пажњу ће обратити на функционисање установа од виталног значаја, како би се обезбедило њихово нормално функционисање.

ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ