Саопштење Предшколске установе „Лептирић“ поводом епидемиолошке ситуације

Поводом изолације деце из две јаслене и једне васпитне групед, директорка Предшколске установе „Лептирић“ Мла Митровић изјавила је:
„Предшколска установа је у претходном периоду стриктно примењивала све мере које су наведене националном инструкцијом, као и инструкцијама Завода за јавно здравље Ваљево. Узимајући у обзир епидемијски процес ширења новог вируса, општу осетљивост популације на вирус и непостојање колективног имунитета, било је и за очекивати да ће у једном моменту и у нашој установи доћи до ширења вируса, а напомињем да смо последња предшколска установа у Колубарском округу коју је задесила ова ситуација. У Предшколској установи постоје три позтивна лица – стручни сарадник, медицинска сестра и васпитач. Нико од њих није био у незаштићеном блиском контакту, што значи да су носили маске и поштовали све превентивне мере. По налогу Завода за јавно здравље запослена лица којима је потврђена инфекција налазе се у изолацији, а с обзиром да су медицинска сестра и васпитач по природи посла у блиском контакту с децом, иако су нослили личну заштитну опрему, групе деце су изоловане. Завод за јавно здравље контактирао је све родитеље из група у којима су радили заражени, према списковима које је установа упутила. Напомињемо да у циљу спречавања ширења заразе васпитачи и медицинске сестре које су радиле у овим групама у наредном периоду решењем директора неће долазити у вртић, већ ће са својим групама радити онлајн, како би се очувала комуникација са децом и родитељима и наставио васпитно-образовни рад у контексту нових епидемиолошких услова.
Предшколска установа се обратила Кризном штабу општине Лајковац поводом ове ситуације, као и због дефинисања начина плаћања запослених у време изолације. Општина је као оснивач и финансијер Предшколске установе увек имала разумевања и доносила одлуке о рефундирању трошкова за време ванредних ситуација, попут поплава, великог снега и слично. Мила Митровић као најсвежији пример наводи одлуку Кризног штаба од 15. марта којом су сви родитељи ослобођени плаћања за време ванредног стања, односно у време потпуне обуставе рада. У питању су април, мај и јун, када родитељи нису доводили децу у вртић, а нису тада ни плаћали.
Директорка Митровић моли родитеље за разумевање новонастале ситуације. Установа наставља рад уз поштовање свих превентивних мера, а децу која су у изолације обезбедиће онлајн рад.