Посета директора ЈВП „Србијаводе“ и обилазак радова на Колубари

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председник општине Лајковац Андрија Живковић обишли су радове на санацији насипа на реци Колубари у зони аутопута „Милош Велики“, узводно од Јолића воденице, који је оштећен у поплавама јуна 2020. године. У питању је заштита леве обале крупним каменом и изградња земљаног насипа, чиме ће бити решен деценијски проблем изливања реке Колубаре, која је баш на овом делу често плавила стамбене објекте и земљиште.

Радови вредности 14, 7 милиона динара изводе се на основу Уредбе Владе Србије. Започети су јула ове године, а завршетак се очекује у октобру. Пузовић и Живковић су посебно истакли су да су ови и претходни радови пример изванредне комуникације и сарадње локалне самоуправе и републичког јавног предузећа „Србијаводе“, односно државе.

– У претходних неколико година имали смо доста заједничких инвестиција, где смо суфинансирали радове на водотоковима и првог и другог реда. После сваке велике количине падавина на овом месту смо имали поплаве, јер је вода долазила иза леђа и плавила део према Лајковцу, а сада ће људи који овде имају своју имовину бити знатно безбеднији. Договорили смо се да идуће године заједно финансирамо уређење канала који пролазе кроз ткиво Лајковца, јер нам је заједнички циљ да људи у Лајковцу имају много безбеднији и бољи живот. У Непричави смо заједничким средствима заштитили објекте за водоснабдевање, уређивали смо корито Колубаре, Пепељевачки канал и неколико других канала. Данас смо договорили да када наиђу велике воде сви оперативци локалне самоуправе и државе делују заједно, како бисмо првенствено заштитили животе, али и имовину свих нас – рекао је директор „Србијавода“ Горан Пузовић.

Председник Лајковца Андрија Живковић захвалио је директору Пузовићу на разумевању ЈВП „Србијаводе“ за све проблеме које је Лајковац имао у претходном периоду, као и за предстојеће потребе општине:

– Овим радовима у дужини од 200 метара мислим да смо заштићени од целог водотока Колубаре кроз Лајковац, тако да и приликом већег водостаја не би требало да дође до изливања. Битно је да се неће поновити поплаве какве су биле 2014. и прошле године. Заједно са ЈВП „Србијаводе“ имамо нове планове, тако да ћемо радити на томе да заштитимо централно језгро Лајковца од евентуалних поплава. Захваљујући доброј сарадњи са људима из „Србијавода“ упућени смо у све кључне тачке које могу да проузрокују поплаве, а уз њихове сугестије припремамо и пројектну документацију.

У претходном периоду ЈВП „Србијаводе“ и Општина Лајковац заједничким улагањем су реализовали изградњу обалоутврде на Колубари у зони Јолића воденице – изведене две фазе вредности 22 милиона динара, преостала још једна од 20 милиона; санацију обале у Непричави ради заштите рени бунара за водоснабдевање Лајковца и Лазаревца (вредност 15 милиона динара) и унапређење канала за одводњавање (10 милиона).