Састанак са министром Момировићем о брзој саобраћајници Лајковац-Иверак

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је са директором ЈП „Путеви Србије“ Зораном Дробњаком, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и председником општине Лајковац Андријом Живковићем одржао радни састанак у градилишном кампу China Shandong International. Повод је било увођење извођача радова у посед на изградњи деонице Иверак-Лајковац и решавање отворених питања у постпупку експропријације на овој деоници.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић указао је на значај брзе саобраћајнице за цео Колубарски округ.

„Mожемо очекивати да се већ од наредне године радови на изградњи дуплих трака од Лајковца до Ваљева потпуно заврше што ће дати нову димензију и нову развојну шансу читавом овом крају западне Србије. Доказ за то је да Ваљево већ има две нове фабрике у изградњи, а предуслов за то сигурно је била изградња дуплих трака. Лајковац, као и друге општине које се ослањају на Ваљево, виде своју шансу у свему томе, а треба нагласити да Лајковац изградњом тих дуплих трака постаје важно саобраћајно чвориште у овом делу Србије. Поред ауто пута Милош Велики ту су и дупле траке од Лајковца до Ваљева, тако да читав овај крај њиховом изградњом добија нову перспективу.“

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истакао је значај удруживања локалних самоуправа и огромне подршке државе за напредак овог дела Србије.

“Брза саобраћајница је од виталног значаја за град Ваљево, а доказ за то је изградња три нове фабрике. Сигуран сам да ће завршетак брзе саобраћајнице унапредити многе делатности, биће боље искоришћени потенцијали целе западне Србије, а општине ће бити много боље повезане међусобно, као и са остатком Србије и региона. Ваљево је заиста спремно за реализацију већ започетих инвестиција, али нестрпљиви смо да кренемо у привлачење нових инвестиција које ће неминовно довести до даљег развоја града.“

Министар Томислав Момировићје истакао да ће брза саобраћајница, која ће спојити Ваљево са коридором Милош Велики, потпуно променити перспективу града Ваљева, док ће Лајковац постати један моћан саобраћајни центар.

“Ове саобраћајнице се граде по највишим европским стандардима, оне су нешто што ми дугујемо овим градовима, оне ће генерисати нове инвестиције и већи раст плата, а то ће пратити и додатни раст инвестиција. Морам да констатујем да смо имали доста отворених питања о експропријацији и тај проблем смо сузили на један или два случаја које ћемо ускоро решити. Директор Путева Србије Дробњак је отишао сада у Дивце да седне са људима који су имали нека отворена питања о експропријацији. Када говоримо о томе, на територији целе државе већ сада експропришемо на десетине хиљада катастарских парцела: од севера, југа, запада и истока, градимо десет аутопутева и брзих саобраћајница, најбрже пруге у Источној Европи, нове аеродроме и нове луке, подижемо земљу у сваком смислу. Србија је претходне две године имала највећу стопу економског раста у целој Европи. Зато је потребно да изградимо овај пут, а ми га градимо због наших грађана, због наше деце и њихових потомака. Једино тако ове локалне самоуправе ће добити шансу да се даље развијају.

Напоменућу да сам у Ваљево дошао возом. Реконструисали смо пругу од Београда до Ваљева, путовао сам сат и 15 минута најквалитетнијим швајцарским возовима које смо купили 2017. године. Људи из Ваљева немају потребе да пале аутомобиле када иду у Београд, јер имамо пругу на нивоу најразвијенијих западних земаља. Завршавамо пројектну документацију како бисмо што пре наставили даље са реконструкцијом пруге до Косјерића, а онда до Ужица и до Прибоја.

То су све приоритети које ми, захваљујући снажној подршци Александра Вучића и фискалној консолидацији коју је спровео 2015. године, сада имамо снаге да изградимо. Зима и јесен који су пред нама неће бити нимало лаки, улазимо у изазовно време не само за Србију већ и целу Европу и заиста нам је потребна помоћ грађана. Наставићемо да инсистирамо на завршетку свих ових пројеката, како би почетком следеће године Ваљево имало најсавременију комуникацију и конекцију са ауто путем Милош Велики.“

Што се тиче завршетка брзе саобраћајнице министар Момировић је рекао да постоји чврсто уговорена динамика, те да се сада говори о првим месецима следеће године, али да ово није тренутак када би се могло најавити отварање. То ће свакако  брзо доћи и то ће бити јако позитивна вест за све грађане Ваљева и Лајковца и свих који живе на траси, рекао је министар, али сматра да би било преурањено да се данас најави када ће бити отварање пута.

Укупна дужина деонице износи 18,3км, а радове изводи кинеска компанија „Чајна  Шандонг“. Имаће по две траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100км на сат. Радови су вредни 158 милиона евра.