Школа у Бајевцу у новом руху од 1. септембра

Једна у низу великих инвестиција општинe Лајковац у образовне установе јесте реконструкција основне школе у Бајевцу, која функционише у саставу ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац. Иако је пандемија корона вируса делимично успорила радове, ученици ће од 1. септембра наставу похађати у потпуно новим условима, у зависности од тога како одреди Министарство просвете због епидемиолошких услова. У току је партерно уређење које је пропратио председник општине Андрија Живковић, са замеником Ненадом Џајевићем и руководиоцем Одељења за комунално-стамбене и грађевинске послове Предрагом Мирковићем.

–Улазимо у завршну фазу и слободно могу рећи да ће ђаци нову школску годину, 1.септембра, започети у новом амбијенту – како школе, тако и партерног окружења. Очекујемо завршетак комплетног објекта за пар дана. Радови на партерном уређењу су такође почели пре неколико дана, а самим тим школа ће добити сасвим нови изглед и окружење. Такође ће бити урађене приступне саобраћајнице за са пратећим садржајима укупне дужине преко километар. На овом простору ће се налазити и ново игралиште површине од 800 квадрата, поставићемо нове клупе и мобилијар, али ће бити изграђено и мини компактно постројење за пречишћавање отпадних вода, које ће бити коришћено за овај школски објекат и за стан намењен наставном особљу и радницима школе. Имамо договор са инвеститором да постојеће зеленило у школском дворишту, остане како бисмо сачували неке сегменте прошлог времена. Радиће се и нова ограда око школског објекта дужине 700 метара, а све ће бити завршено до почетка нове школске године. Мислим да ће мештани Бајевца и околних села бити поносни, а број деце се из године у годину повећавати.

Школска зграда у Бајевцу реконструисана је од темеља до крова, што подразумева замену кровне конструкције и покривача, старих и дотрајалих прозора, подова, плафона, фасада, радијатора и санитарног чвора. Промењене су све електроинсталације, урађена нова мрежа па све подсећа на потпуно нови објекат а не на реконструкцију постојећег, каже председник Живковић. Он додаје да ће ребалансом буџета бити опредељен новац за клупе, табле и остали намештај и наставна средства, како би се све уклопило у нови амбијент.

-Задовољни смо динамиком радова и могу рећи да упоредо теку и радови на средњој школи у Лајковцу, који ће потрајати до почетка наредне године јер је тај објекат много већи и захтевнији. Овде смо срушили стари објекат који је био у функцији кухиње, а на том месту планирано је да се уради мини фискултурна сала која ће допринети квалитетнијим условима образовања у овом делу лајковачке општине. Поносни смо што смо договор од пре четири године испунили: да већи део новца из буџета определимо за образовање ученика, почев од најмлађих, односно од ПУ „Лептирић“, па до средњошколског образовања у Лајковцу. Наставићемо истим темпом јер већ по завршетку наведених објеката следи изградња фискултурне сале ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, коју ће такође финансирати Канцеларија за јавна улагања. Тек када и то завршимо са поносом можемо рећи да смо обновили све школске објекте на територији Лајковца. Имамо јако велику подршку Владе Србије и њених институција, потрудићемо се да то тако буде за мноштво нових пројеката који нас очекују.

Укупна вредност реконструкције основне школе у Бајевцу износи 101 милион динара, а финансијер је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.

За претходне четири године у општини Лајковац је изграђено, потпуно или делимично обновљено 11 образовних објеката, међу којима су најзначајнији: нова зграда Предшколске установе „Лептирић“, завршетак нове зграде ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, реконструкција издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ у Ратковцу, док су у току реконструкција Средње школе „17. септембар“ и осмогодишње школе у Бајевцу. Средства за реконструкцију ове две школе обезбедила је Канцеларија за јавна улагања Републике Србије.