Штаб за ванредне ситуације у приправности

Због најављених обимних падавина и опасности од могућих поплава Oпштински штаб за ванредне ситуације у Лајковцу је у пуној приправности, при чему је уведено и дежурство од 24 сата! Степен позорности доведен је на највиши ниво, у складу са наредбом Сектора за ванредне ситуације, тако да су све локалне службе у стању приправности. Бранко Ивановић, локални координатор за ванредне ситуације и члан општинског Штаба за ванредне ситуације каже да ће на седници Штаба бити размотрене све расположиве околности и сагледана ситуација:

-Ми смо у пуној приправности, двадесетчетворочасовно дежурство је уведено за све службе. Комуналне службе су у пуној спремности, имамо залихе песка, џакова, исправну и спремну механизацију, горива на залихама. Дежурство је за сада пасивно и пратимо ситуацију. У понедељак и уторак се очекују веће количине падавина. Надам се да неће бити критично као што је било 2014. године. Доста тога је урађено на заштити од поплава у општини Лајковац претходних четири-пет година, првенствено на реци Колубари. Општина је задужена за водотокове другог реда, тако да највећу пажњу обраћамо на главне канале, пропусте, потоке, а посебно добро одрађено градско језгро. Дакле, спремни смо, могући су спорадични проблеми, али то неће утицати на безбедност грађана.

У случају потребе грађани се могу, као и раније, у свако доба обратити комуналном предузећу и општинском Штабу за ванредне ситуације. Лајковац је имао горко искуство са великом поплавом маја 2014. године и стога не чуде адекватне припреме за најављене обилније падавине.