Свечано отворен ауто-пут „Милош Велики“

Председник Србије Александар Вучић јуче је свечано отворио за саобраћај деоницу ауто-пута “Милош Велики” од Обреновца до Љига, дужине 62,7 километара. Са деоницом од Љига до Прељине, која је од раније у функцији, ауто-пут „Милош Велики“ има 103 километра и повезује Обреновац и Чачак, пролазећи кроз општине Уб, Лајковац и Љиг. Значајно место у овом великом пројекту припада и општини Лајковац, на чијој територији се налази највећа петља на овој саобраћајници. Управо ту, у Непричави, уз пренос на РТС-у, где је својевремено и започета изградња коридора 11 (деоница од Лајковца до Уба дужине 12,5км) јуче је председника Републике дочекао први човек Лајковца Андрија Живковић, заједно са градоначелником Ваљева Слободаном Гвозденовићем. У краћем разговору, након заједничке констатације о великом значају завршетка ауто-пута за читав крај, председник Вучић је упитао да ли је Лајковцу потребна још нека инвестиција, на шта је Живковић одговорио да је то обилазница од Лајковца до Ибарске магистрале, чија је процењена вредност око 550 милиона динара. Осим тога, председник Вучић је рекао градоначелнику Ваљева да ће бити урађене „брзе траке“ од Ваљева до Лајковца, како највећи град Колубарског округа не би остао „слепо црево“ и како би лакше довели инвеститоре у Ваљево. Тај пут ће свакако значити и Лајковчанима.

Краћи културно-уметнички програм извео је фолклорни ансамбл КЦ „Хаџи Рувим“ из Лајковца, а под покровитељством Туристичког савеза Србије своју понуду и потенцијале представиле су туристичке организације Лајковца, Ваљева и Мионице. Председник Вучић је публикације ТСС уручио амбасадорки Кине Њеној екселенцији Чен Бо, која је том приликом рекла да ће сигурно све више кинеских туриста долазити у Србију. Вучић се затим задржао на штанду Лајковца где му је Катарина Томић из Туристичке организације општине Лајковац представила понуду нашег краја: Колубару, воденице на Колубари, манастир Боговађу и подсетила на чувену серију „Приче из Непричаве“. Присутнима се, као гост председника Србије, обратио члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, започевши шалом на песму по којој се Лајковац препознаје: „Миле иде лајковачком пругом, а ја сам дошао Вучићевим аутопутем. Ово је велики догађај за Србију, али за све нас, за Србе ван Србије, који смо загледани у њу јер знамо да ако она буде што јача да ће и нама бити лакше. Омогућиће и лакшу комуникацију Вишеграда и Требиња са Србијом и овим делом Европе.“ Након тога, караван који су чинили отворени аутобуси са званицама и медијима наставио је према Љигу, где је код Бранчића тунела приређен чин свечаног отварања целе деонице.

На новинарско питање о квалитету аутопута и задовољству грађана кроз чија имања је прошла траса, у директном укључењу у програм РТС-а председник општине Андрија Живковић је изјавио: „Прошли смо трасу пре неколико дана и она је сада, за разлику од пре пар месеци и година, урађена по свим стандардима. У то ћемо се уверити и данас, као и сви путници који буду од сутра користили коридор. Грађани читавог овог краја, као и они у близини ауто-пута, су свакако задовољни. Што се тиче експропријације у општини Лајковац је било око 700 захтева и сви су реализовани по закону и у предвиђеном року, уз одговарајућу надокнаду. У Лајковцу доста емотивно доживљамо пуштање у саобраћај коридора „Милош Велики“ јер је Лајковац од настанка био раскрсница важних саобраћајница, почев од железнице. Петљу у Непричави, која је једна од највећих на овој траси, већ називамо Капија западне Србије.“

Отварањем ауто-пута “Милош Велики” значајно се растерећује Ибарска магистрала, западна Србија се приближава Београду, од престонице до Чачка убудуће се може стићи за сат времена, а Лајковчани знатно брже. Ауто-пут је пројектован за брзину од 130 км на сат. Широк је 28,4 метра са брзом, средњом и зауставном траком. Има 42 моста и надвожњака, као и тунел Бранчићи дуг 945 метара, опремљен по најсавременијим стандардима. Има две чеоне и четири бочне наплатне станице. Путарина целом дужином коштаће 420 динара и наплаћиваће се од 1. септембра. Једна од станица је на територији Лајковца и ту ће посао добити двадесетак суграђана.
Фотографије: Глас Тамнаве