Свечано отворена реконструисана средња школа у Лајковцу

Јуче је свечано отворена реконструисана Средња школа „17. септембар“ у Лајковцу, први пут обновљена 40 година након изградње. Влада Републике Србије је преко Канцеларије за управљање јавним улагањима за комплетно обнављање зграде и дворишта издвојила 240 милиона динара, док је из општинског буџета обезбеђен намештај. Радови су трајали годину дана и скоро да нису прекидани у време пандемије.После реконструкције око 4000 квадратних метара објекта Лајковац је добио репрезентативну савремену средњошколску установу. Замењени су кров, столарија, фасада, инсталације, направљене галерије на којима је добијен нови радни простор, реновирана фискултурна сала, урађен лифт, видео надзор, рефлектори. Ограђено је и уређено преко хектар школског дворишта са два нова игралишта, стазама и мобилијаром, а ускоро и зеленилом.
Након краћег програма у којем су учествовали рецитатори и инструменталисти школе, као и говора званичника, врпцу су заједнички пресекли ученик трећег разреда Матеја Петронијевић, директорка Косана Грчић и председник општине Лајковац Андрија Живковић. Осим њих, колективу школе и присутним гостима обратили су се и Зорица Јоцић, начелница Школске управе Ваљево и Дарко Глишић, председник суседне општине Уб.
Председник општине Андрија Живковић истакао је значај подршке председника Србије Александра Вучића и Дарка Глишића и наставио: „Веома сам поносан што смо последњих пет година, плански и континуирано, заједно са Владом Србије, Канцеларијом за јавна улагања и ЕПС-ом, као и из локалног буџета, уложили преко 500 милиона динара у све образовне институције наше општине. Обновили смо ОШ „Миле Дубљевић“ у Лајковцу, њена издвојена одељења у Бајевцу и Ратковцу, отворили потпуно нову школу „Димитрије Туцовић“ у Јабучју и нови објекат Предшколске установе „Лептирић“. Планирамо да крајем ове или почетком следеће године почнемо изградњу фискултурне сале у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју.“
Зорица Јоцић је истакла да Школска управа Ваљево има одличну сарадњу са средњом школом у Лајковцу и пожелела је ученицима и наставницима да нови простор искористе на најбољи начин. Сматра да су четири образовна профила која уписује средња школа оптимална за општину са постојећим бројем становника. „Ко улаже у образовање није само градитељ, онај који обнавља и реконструише школе, већ је и хуманиста јер је једина права и дугорочна инвестиција у образовање. Када обновите школу ви остављате нешто што ће многе генерације користити. Мислим да општина Лајковац и председник Андрија Живковић, који је наш колега, овим пројектом затвара круг образовних објеката који су кључни, матични, мада верујем да ће се наставити и улагања у издвојена одељења.“

Дарко Глишић, председник суседне општине Уб и чест гост Лајковца, такође је похвалио посвећеност ка инвестирању у образовне установе у колубарској општини. „Радујем се када сви заједно напредујемо и веома сам срећан када видим да неко има посвећеност према деци, према најмлађима и када оно што представља план и програм усмерава ка образовању: било да је средње, основно или предшколско. Улагање у децу и образовање једино је улагање које се увек исплати. Честитам Андрији на томе. То једној средини даје наду да може бити перспективна и да ће напредовати.“
Директорка СШ „17. септембар“ Косана Грчић истакла је да је председник општине Лајковац Андрија Живковић, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања, препознао значај улагања у објекат средње школе и тиме поставио образовање као приоритет свога рада, желећи да млади људи по завршетку школовања наставе да раде и живе у Лајковцу.
„Деца се не сећају онога што покушавате да их научите, сећају се оних који су их учили. Образовање је основно средство за светлу будућност свих нас. Можемо постићи много добрих ствари у животу користећи га као алат, оно нас чини цивилизованијима и помаже нам да остваримо бољу позицију у друштву и остваримо виши положај на селу, а пре свега да разумемо свет око нас. Добар наставник помаже да ученик постане добро људско биће у друштву и добар грађанин ове земље. Наставници знају да су деца будућност сваке нације. Верујемо да је будући развој било које државе у рукама наставника. Оно што постајемо у животу зависи од њих. Знање стечено отвара врата различитим могућностима за постизање бољих перспектива у животу. Изузетни учитељи и наставници чини учење забавним, подстичу децу занимљивим часовима, уче их кроз игру, подстичу их на критичко мишљење, а то је кључно за успех ученика. Наставник мора да иде корак напред, да ради иновативне ствари у настави, учи децу како да буду бољи, спремни да доживотно уче, да се усавршавају у сваком пољу, а најважние је да у свом послу буду објективни, принципијелни и правични. Хоћемо да верујемо да за позитивне примере у настави треба чути и да се знање само дељењем умножава.“
У средњој школи у Лајковцу после четири деценије Влада Републике Србије је издвојила огромна средства за комплетну реконструкцију школског објекта. Урађена је фискултурна сала, уграђен лифт, галерија са 6 просторија за рад, ограђено школско двориште са две капије, два нова игралишта, уређене пешачке стазе, као и зелене површине. Финансијским средствима из буџета општине Лајковац унутрашњи простор школе опремљен је потпуно новим намештајем, уграђене завесе и постављене климе, рекла је Косана Грчић.
Директорка школе се захвалила председнику општине Лајковац Андрији Живковићу и његовим сарадницима, начелници Школске управе Зорици Јоцић, Канцеларији за јавна улагања Владе Републике Србије, социјалним партнерима – фирмама у којима ученици обављају праксу, нашим донаторима, извођачима радова, својим сарадницима, родитељима и ученицима.
Средња школа „17. септембар“ има 400 ученика распоређених на три четворогодишња (техничари мехатронике, електротехничари рачунара, економски техничари) и трогодишњи смер бравар-заваривач. Свих 30 ученика овог смера укључени су у дуално образовање у сарадњи са РБ Колубара, где имају праксу.
У програму су учествовали рецитатори Андреа Радивојевић и Матеја Петронијевић и инструменталиста на виолини Немања Радивојевић. Програм је осмислила професор српског језика и књижевности Весна Мићић.