Свечано започети радови на брзој саобраћајници Лајковац–Иверак

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас почетак радова на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац – Иверак, која ће повезати Ваљево са ауто-путем “Милош Велики” и рекао да ће, када буде завршена, од Ваљева до Београда бити потребно око сат времена или мање. Председник Вучић је истакао да су кинески партнери обећали да ће нови пут завршити до краја 2022. године, као и комплетну регулацију водотокова.

Почетку радова присуствовала је амбасадорка Кине Чен Бо, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, директор компаније “Чајна Шандонг” Џанг Ђанчао и директор “Путева Србије” Зоран Дробњак. Уважене госте дочекали су начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић, председник општине Лајковац Андрија Живковић, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Kинески партнери из компаније “Чајна Шандонг” упознали су председника Вучића са пројектом и истакли да је реч о компанији која је већ 13 година за редом на листи 500 најбољих кинеских компанија. Председник је српским и кинеским радницима, који раде на изградњи пута, пожелео да раде добро и вредно и да посао заврше на време. После разговора и разгледања паноа са трасом будућег пута, председник Александар Вучић се обратио присутнима и између осталог рекао:

-Изградња пута Иверак-Лајковац, којим ће се Ваљево повезати са ауто-путем “Милош Велики”, важна је и за Ваљево, Лајковац, Мионицу, Љиг и цео Колубарски округ. Питање пута до Ваљева одавно је отворено, а данас снови постају реалност. Изградићемо брзу саобраћајницу која неће пролазити кроз центар насеља. Уредићемо 4,3 км Колубаре и 4 км притока и више нећемо имати проблеме какве смо имали 2014. године. То су велике ствари за нас јер и да најспорије да возите од Ваљева до Београда ће се стизати за један сат и мање. То значи да ће и инвеститори стизати у Ваљево и да ћемо моћи више људи да запослимо. То истовремено значи и и планове како да се преко Каменице, Осечине, Пецке пробије тунел према Љубовији како би се пут повезао са изласком на Дрину. За две и нешто године имаћете де факто аутопут Ваљево-Београд. Поносан сам на чињеницу што смо за град Алексе Ненадовића и проте Матеје учинили много. Цео Колубарски округ је добио много овим путевима и сви могу да рачунају на већи интерес инвеститора да дођу. Ових 18,3 км чини се као лак задатак , али овде има једна петља, 19 мостова и ово ће бити попречна веза за повезивање са Коридором 10 . Ово ће бити подстрек и за локалне самоуправе Колубарског округа, не само за Ваљево, да много активније траже инвеститоре. Дивчибаре већ данас постају туристички хит и биће троструко, петоструко привлачније него што су биле до данас. Што се инвеститора тиче мораћете и да их јурите и да се за њих борите – рекао је председник Вучић.

Директор компаније “Чајна Шандонг” Џанг Ђанчао захвалио је државном врху Србије на поверењу што су баш ту компанију изабрали за извођача радова на брзој саобраћајници од Ваљева до Лајковца и рекао да ће тај посао завршити квалитетно и у договореном року. Џанг је рекао да то кинеско предузеће поклања велику пажњу изградњи брзе саобраћајнице и подсетио и да су они били извођачи радова на изградњи ауто-пута “Милош Велики”, као и на деоници од Обреновца до Љига, а сви ти пројекти су, истиче, симбол пријатељства између Кине и Србије.

Изразио је задовољство што та кинеска компанија пружа допринос у обнављању српске инфраструктуре и привреде и додао да је отварање ауто-пута “Милош Велики” донео многе погодности грађанима тог дела Србије. “Када је избила епидемија коронавируса, наша компанија је стала раме уз раме у пружању помоћи српском становништву, а у складу са својим могућностима и драго ми је што је епидемија под контролом и што Србија креће у обнављање производње и економије”, рекао је Џанг.

Ваљевци ће, каже он, изградњом брзе саобраћајнице долазити до ауто-пута за 10 минута и рекао да ће то скратити путовање, отворити нова радна места и повећати стопу запошљавања.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо истакла је да је, захваљујући иницијативи “Појас и пут”, инфраструктура важна област сарадње Србије и Кине.

-Хвала на указаном поверењу кинеским компанијама. Уверена сам да су оне спремне да знањем, технологијом, искуством и способношћу дају допринос развоју инфраструктуре у Србији”, рекла је Чен Бо и изразила је очекивање да ће две стране и даље сарађивати. Кинеска компанија је радила на изградњи деоница ауто-пута “Милош Велики”, те се надам да ћемо уз подршку и помоћ српских партнера испунити обавезе и успешно завршити и нови пројекат тј. градњу брзе саобраћајнице Иверак–Лајковац.

Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија “Чајна Шандонг”,, вредни су 158 милиона евра. Брза саобраћајница имаће по две траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат. На траси ће се налазити 25 објеката, једна петља, укупно 19 мостова, од чега су два најдужа укупне дужине 1,5 километар.Део овог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Брза саобраћајница Иверак–Лајковац, део је државног пута Лозница–Ваљево–Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем “Милош Велики” и Коридором 10.

Финансијер пројекта је Влада Републике Србије, инвеститор “Путеви Србије”, радове ће изводити кинеска компанија “Чајна Шандонг”, у складу са државним споразумом Србије и Народне Републике Кине.