Светосавска академија и обележавање Савиндана

Беседник на десетој јубиларној Светосавској академији у Лајковцу био је протонамесник Александар Вучај, парох други обреновачки, који је у својој надахнутој, али одмереној беседи истакао значај историјских околности у времену живота Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Говорећи у име организатора Биљана Богдановић, директорка Градске библиотеке Лајковац, подвукла је значај политичког, историјског и просветитељског деловања Светог Саве. Водитељ програма био је мр Дарен Миливојевић из Градске библиотеке.
Глумац Перо Бјековић казивао је песму Алексе Шантића “Остајте овдје” и одломак из “Законоправила” Светог Саве, а ученица лајковачке СШ “17. септембар” Ивана Лукић одрецитовала је врло захтевну песму на старословенском језику “Пјесн” Станоја Аксића и “Стихослов” Никанора Милентијевића. Пригодним нумерама на Светосавској академији у Градској кући у Лајковцу наступио је и мешовити хор лајковачког Културног центра “Хаџи Рувим”.
Светосавској академији у Лајковцу присуствовао је и aрхијерејски намесник тамнавски Станиша Ђокић, сва три месна пароха на челу са старешином цркве свештеником Томиславом Матићем, председник општине Андрија Живковић, књижевник Радован Бели Марковић, представници јавног живота Лајковца и бројни грађани. Овогодишњом Светосавском академијом, која је одржана у четвртак 24. јануара, заокружено је десет година традиције организовања Светосавске академије у Градској библиотеци Лајковац.
Данас је резањем славског колача и пригодним програмима школска слава обележена у лајковачкој основној и средњој школи. Света Литургија је јутрос одржана у цркви Св. Димитрија у Лајковцу, а затим традиционално рецитовање деце у част и славу Светитељу Сави и прослава Савиндана у организацији цркве лајковачке. Овогодишњи домаћин славе је Православна народна хришћанска заједница Св. пророк Јеремија, при Црквеној општини Лајковац.