Традиционална фудбалска утакмица Горњани-Доњани

У петак 26. јула са почетком у 18.30 часова, на стадиону лајковачког ФК “Железничар”, одиграће се традиционална фудбалска утакмица “Горњани-Доњани”, која се организује од 1935. године. У односу на ток реке Колубаре, али и положај Железничке станице, „горњане“ представљају сви варошани који станују од железничке станице према Ваљеву, а „доњане“ они који су се настанили од железничке станице према Јабучју и Доњем Лајковцу.

Неки од познатих Лајковчана који су кроз историју Лајковца и локалног спортског живота предводили две групације својих суграђана су др Миле Банковић и свештеник Станко Миловановић, обојица врсни фудбалери. Михајло Матић Маћа, некадашњи фудбалер и тренер ФК Железничар, иначе „горњанин“, више од 40 година учествовао у је у организацији сусрета бивших фудбалера и љубитеља најважније споредне ствари на свету.

Од 2000. године утакмица „Горњани-Доњани“ игра се у оквиру манифестације „Дани Лајковца“ и прославе Огњене Марије – славе машиновођа и варошке славе. Почетни ударац обично изводи најстарији играч – ветеран. Од 2000. године то је чинио Божидар Максимовић (1912), затим Драга Пантелић (1915), док је Момчило Александрић (1922) почетни ударац изводио све до 2011. године, када га је смрт одвојила од фудбалске лопте и терена.