У Лајковцу прву вакцину примио председник општине Андрија Живковић

У Дому здравља Лајковац је јутрос у осам часова почела масовна имунизација становништва против коронавируса. Према испољеном интересовању Лајковчана преко портала еУправа, за почетак je стигло 120 доза вакцина кинеског произвођача „Синофарм“. На списку за имунизацију данас је било 72 махом старијих грађана лајковачке општине, који су у врху листе приоритета.
Први човек некадашње железничке вароши на Колубари први се и вакцинисао – председник општине Лајковац Андрија Живковић желео је овим чином да пружи пример својим суграђанима. За имунизацију се пријавио чим је то омогућено преко портала еУправа и није правио питање око избора цепива.
“Ово је велика ствар за целу Србију, јер је сигурно једини начин да сви изађемо из ситуације у којој смо скоро годину дана. Апелујем да се што више људи пријави за масовну вакцинацију и да коначно победимо Ковид 19, за који смо свесни да утиче на све сфере живота: друштвену, економску и друге. Лично ово сматрам и одавањем поштовања свим здравственим радницима јер је сигурно да ћемо на овај начин и њима помоћи у будућности да имају мање посла, односно да се смањи број пацијената оболелих од Ковида 19. Свесни смо сви, да су они малтене годину дана даноноћно радили на сузбијању пандемије. Надам да ће се тај тренд доброг одзива грађана наставити и у будућем данима и да ће општина Лајковац бити пример по броју људи који су примили вакцину против против Ковида 19. Надам се и да ћемо коначно у пролећни месецима да изађемо из пандемије и да ћемо да почнемо да живимо онако како смо навикли ранијих година.”
У Лајковац, бар данас, нису стигли спискови за вакцинисање лица која су се пријавила путем портала еУправе. Појединачно су слата обавештења путем СМС поруке и данас су људи сукцесивно пристизали у Дом здравља на вакцинацију.
Лекарски преглед и вакцинација реализовани су у превијалишту Службе за здравствену заштиту одраслог становништва. Вакцинацију је данас у Дому Здравља Лајковац спроводио искусан двојац: сци педијатрије др Јована Радованић и педијатријска сестра Станица Марковић, које имају велико искуство у вакцинисању становништва.
Радно време пункта за вакцинације у Дому здравља у Лајковцу је од 8 ујутро, па све док се вакцинишу сви који су на дневном списку. Из Дома здравља у Лајковцу поручују да је најбоље да се грађани јаве путем портала еУправе или кол центра, а могу и директно у Дом здравља и свом изабраном лекару. Нове дозе и врсте вакцина стизаће сукцесивно, према исказаним потребама становништва, а у току је и изјашњавање здравствених радника за руску вакцину.
У Дому здравља у Лајковцу су задовољни првим даном имунизације становништва, посебно одзивом и надају се да ће се тај тренд наставити, уз апел да се грађани у што већем броју вакцинишу.