У понедељак 39. Изложба приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу

Регионална изложба говеда сименталске расе одржаће се у Лајковцу традиционално на Крстовдан, у понедељак 27. септембра, на простору будућег Агробизнис центра (Војни круг). У каталог 39. Изложбе приплодних говеда сименталске расе КОЛУБАРА 2021. уписано је 117 најбољих грла колубарских сточара, одабраних на подручју општина Лајковац , Мионица Љиг , Уб и Ваљево.
Долазак произвођача са приплодним грлима планиран је од 9 до 10 часова, оцењивање грла почиње у 10.30 часова. Свечано отварање изложбе планирано је за 12:30 часова, након чега ће од 13 часова уследити проглашење победника и додела награда.
Комисија за оцењивање грла је у еминентном саставу: др Влада Пантелић – Институт за сточарство Земун Поље Београд, др Радивоје Ђурђевић – СВЦ “Велика Плана” и др Радосав Вујић – Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево.
На традиционалној изложби “сименталца” у Лајковцу оцењују се грла у три категорије: јунице, првотелке и краве. Поред шампионских награда у свим категоријама, новчане и робне награде следују и за три пратиље у свакој конкуренцији, за апсолутну шампионку, за најбољу колекцију грла, најбољег сточара из лајковачке општине и низ других награда.
Највећи број излагача на овогодишњој изложби биће из Лајковца.
Генерални покровитељ 39. изложбе је Општина Лајковац, а организатори Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубарски сименталац” Ваљево и Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе.
Због пандемије, први пут је прошле године изостало одржавање сточарске изложбе у Лајковцу. Да је прошле године одржана, овогодишња би била јубиларна четрдесета.
Организација и реализација 39. Изложбе приплодних говеда сименталске расе КОЛУБАРА 2021. прилагођена је у потпуности околностима пандемије.