У сусрет Другом ребалансу буџета

Одржана је 102. седница Општинског већа, као припрема за заседање локалног парламента које ће се, највероватније, одржати почетком септембра. Основни разлог је усвајање Другог ребаланса буџета, условљеног законским изменама. Руководилац Одељења за буџет и финансије Татијана Панић упознала је чланове Већа са Обавештењем председника општине о обустави извршења буџета општине Лајковац за 2019. годину. Разлог је што по новој законској регулативи надокнада за експлоатацију минералних сировина, у случају Лајковца угља, убудуће неће бити уплаћивана локалним самоуправама већ директно Републици. То значи 105 милиона динара мање у општинском буџету због чега ће се убрзо припремити Други ребаланс, као и због већег прилива средстава од казни за саобраћајне прекршаје на територији Лајковца итд.

Због умањених средстава тзв. Екологије, односно надокнаде за експлоатацију минералних сировина, припремљене су и усвојене Друге измене Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине и Друге измене Програма за унапређење услова живота локалне заједнице за 2019. годину. Прихваћен је и Предлог Одлуке о образовању Радног тима за измену програмског буџета, због члана тима који више није запослен у Општинској управи. Усвојена је и допунска тачка дневног реда – захтев синдиката запослених у Општинској управи за солидарну помоћ.

По завршетку седнице председник Андрија Живковић је одржао конференцију за новинаре на којој је, између осталог, рекао:

– Приморани смо на Други ребаланс буџета за ову годину, због измена закона које је Влада усвојила у јуну месецу, а који се односе на Програм уређења услова живота локалне заједнице, односно Програм екологије. Овим изменама, општина Лајковац, на жалост, губи 105 милиона динара од Екологије, који је добијала од РБ “Колубара” (односно од ЕПС-а), за овај други део године. Због тога се одређене ставке из Програма екологије морају скинути са буџета, односно из плана за ову годину. Најбитније је да канализација у Словцу, вредности 23 милиона динара, остаје и она је управо уговорена, тако да најбитнији пројекти уговорени за ову годину неће бити скинути. Поједине планиране пројекте нећемо урадити до краја године, као што је шеталиште на Колубари, за које је јавна набавка расписана и требало је да се отвори крајем августа. Предстоји нам следећа година, која ће бити знатно тежа, у којој нећемо имати тај новац у износу од 105 милиона динара. Писаћемо захтев Министарству финансија за одређени повраћај тог новца, видећемо у ком износу.
Што се тиче измена у Програму ренте, битно је да смо решили имовинско-правне односе по питању изградње парка на месту некадашње Зелене пијаце. Додато је још милион динара, тако да након ребаланса у септембру очекујемо да распишемо набавку за изградњу парка и да он буде завршен до краја године. То се односи и на Сеоску кућу у Пепељевцу, која чека на изградњу дуги низ година. Једина новина у Програму јесте пут за Ђориће у Јабучју, вредности десет милиона динара, јавни позив ће такође бити расписан у септембру. Иако смо остали без новца из Екологије, успели смо да нађемо средства за тај пут, закључио је Живковић.

Доста пажње изазвало је изјашњење представника „Градске чистоће“ о захтеву Драгољуба Бошковића из Лајковца, који сада не дозвољава да екипа комуналног предузећа копа у његовом дворишту, чак ни ручно, како би отклонила квар на водоводној мрежи (с обзиром да водоводна цев пролази кроз његово двориште). Због тога 30 домаћинстава нема воду па ни сам Бошковић. Могуће је цев изместити у суседну улицу, под условом да се из буџета одобре средства за 80 метара откопа и обезбеди сагласност Николије Новаковић, кроз чије би двориште морала проћи цев. Општинско веће је закључило да се још једном разговара са Бошковићем и госпођом Новаковић, како би била донета коначна одлука.