Уручена помоћ избеглим лицима

Ових дана је испред Градске куће уручена материјална, такозвана “доходовна” помоћ за економско оснаживање седам породица избеглих лица. Повереник за избеглице и миграције општине Лајковац Живорад Шушњаревић је овом приликом рекао:
-У склопу континуираних напора Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и општине Лајковац на сталном побољшавању материјалног, стамбеног и економског положаја избеглих и интерно расељених лица са простора бивших југословенских република и Косова и Метохије, а који имају боравиште или пребивалиште на територији општине Лајковац, уручили смо такозвану доходовну помоћ за економско оснаживање седам породица избеглих лица Свака од ових породица добила је доходовну помоћ до 200.000 динара у виду алата, пластеника и осталих средстава који ће помоћи за самозапошљавање чланова породица избеглих лица, као и онима који желе да развију већ постојећи породични посао. Укупни износ помоћи је 1.400.000 динара, а учешће општине Лајковац је око 200.000 динара, односно 10 одсто. Предузеће које је преко јавне набавке доставило своју најбољу понуду за испоруку, те је као такво изабрано, је предузеће AYADORP из Београда.
Шушњаревић је подсетио и да су до сада Комесаријат за избеглице и општина Лајковац, током протеклих 11 година, низом сличних акција уручили избеглим и интерно расељеним лицима са Косова, поред доходовне помоћи, и помоћ у грађевинском материјалу, затим помоћ откупом сеоских кућа са окућницом. Укупна бесповратна помоћ коју је општина Лајковац добила од Комесаријат за избеглице, односно Републике Србије, у овом периоду се приближава суми од 110 милиона динара или милион евра, што општину Лајковац сврстава на веома високо место по успешности сарадње са Комесаријатом за избеглице Републике Србије.
Осим наведене помоћи, значајна је и једнократна годишња помоћ од Комесаријата за избеглице у огревном дрвету до 5 метара кубних по породици, затим у новцу, око 15.000 динара по породици, као и у хуманитарним пакетима неколико пута годишње. Општина Лајковац својом сталном буџетском линијом, нагласио је Шушњаревић, непрекидно прати све напоре Комесаријата за избеглице на збрињавању миграционих лица на својој општини, чиме још једном потврђује сталну бригу о својим грађанима без обзира одакле су дошли.
Ђуро Проданић избегао је из Глине. У Лајковцу је већ 24 године. Од рата у Хрватску и у свој завичај није ниједном ишао, нити намерава. У Лајковцу се делимично скућио. Живи са супругом која има 60 година и мајком од 89 година. Нема никаквих примања и стога му ова помоћ пуно значи и изражава велику захвалност свима:
-Много се захваљујем општини Лајковац и председнику општине, као и Комесаријату на овој помоћи. Пошто немам никаква примања и нико ми у животу није динар дао, ово ми много значи. Много се захваљујем свима који то разумеју. Добио сам моторну тестеру, тример и алат за шишање живе ограде. То ће ми пуно значити за сопствене потребе, а и као могућност да нешто зарадим пружајући услуге другима.”