Успех колубарских сточара на националној смотри

Као што су организатори и стручњаци најавили после 38. изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу, најбољи колубарски сточари освојили су најзначајнија признања и на републичкој изложби у Крушевцу. Крава Лара, власника Милана Милаковића из Мратишића, проглашена је за апсолутну шампионку треће Националне изложбе у Крушевцу. Милаковић је члан Удружења одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац. Крава Ида, власништво Средње пољопривредне школе са домом ученика Ваљево је шампионка у категорији крава, док је Милаковићу припала награда и за јуницу Ружу, као трећу пратиљу у овој категорији.

Подсећамо да је стручни жири изложбе сименталаца у Лајковцу краву Иду изабрао за апсолутну шампионку, док је Милаковићева Лара освојила шампионски пехар у категорији крава. Две највредније награде су поново код истих власника, само другачијим редоследом. Милан Милаковић је на 38. колубарској изложби сименталаца у Лајковцу проглашен и за апсолутног шампиона изложбе, на којој је представио највише квалитетних грла у све три категорије.

Организатор Националне изложбе говеда сименталске расе, одржане 5. октобра, било је Централно удружење одгајивача сименталске расе Србије, под покровитељством града Крушевца и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Учествовали су излагачи из Лајковца, Ваљева, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Лесковца, Трстеника, Ражња, Бујановца, Крагујевца и четири удружења из Крушевца. Смотри најбољих приплодних грла Србије присуствовали су гости из Немачке и Аустрије, представници светског и европског удружења, а 2021. године Србија ће бити домаћин конгреса Европског удружења одгајивача говеда сименталске расе.