Успешна акција чишћења и уређења излетишта на Колубари

Јуче је организована велика акција чишћења излетишта на Колубари у Лајковцу, код Јолића воденице. Осим познате воденице, на овом потезу налази се еко-етно насеље са 150 кућица, игралиште за одбојку на песку, теретана, просторије риболовачког и ловачког клуба, клупе, дрвене печурке и други садржаји за одмор.

Јавно предузеће „Градска чистоћа“ Лајковац, које је главни иницијатор и организатор акције, учествовало је са људством и механизацијом, уз подршку предузећа „Ива аграр“, а придружили су се чланови и активисти Рафтинг клуба „М.Р.И“ са чамцима (уклањали растиње са реке), Планинарског друштва „Ћира“, Мото клуба ТНТ, као и предшколци, основци и средњошколци. У акцији су учествовали и заменик председника општине Обрад Милутиновић и председник СО Лајковац Ненад Џајевић.

„Веома сам задовољан што смо данас посадили 50 садница дрвећа које ће правити хлад будућим генерацијама. Дугорочни циљ ове традиционалне акције јесте да код најмлађих изградимо еколошку свест. Краткорочни циљ нам је да љубитељима природе и излетницима пред празнике скренемо пажњу да природу оставе чисту. Сви смо приметили да је Колубара чистија него претходних година, тако да сматрам да је наша акција имала ефекат и да ће се то тек показати наредних година“, изјавио је директор „Градске чистоће Бојан Богдановић.

Најмлађи Лајковчани су били активни у сађењу цвећа и дрвећа, док су средњошколци прикупљали пластичне кесе, флаше и остали отпад на обалама реке. Први пут су се придружили ученици одељења са посебним потребама ОШ „Дуле Караклајић“ из Лазаревца, који су са члановима лајковачког Удружења за помоћ особама са аутизмом „Базимили“  цвећем засадили леју у облику срца и тако оплеменили простор поред Колубаре.

Директорка ОШ „Миле Дубљевић“ Биљана Жујовић истакла је да се налазе у пројекту „Еко школа“, у оквиру којег обележавају значајне еколошке датуме, организују манифестације и слично. „Учешће у уређењу приобаља Колубаре надовезало се на наш пројекат, а све активности су са циљем подизања свести ученика о очувању здраве животне средине. Дрвеће у чијој садњи су учествовали биће генерацијско и остаће да сведочи у њиховом учешћу у оплемењивању животног простора.“

Културни центар је припремио изложбу поред Јолића воденице, а на отварању је пригодну беседу имао директор установе Милутин Ранковић, рекавши да „ова река памти још чамце од једнома издељане руком наших праотаца, који су остали заривени у њеним бедемима“. Председник Еколошког удружења реке Колубаре Милијан Ивковић уручио је Милети Ранковићу златну повељу за немерљив допринос у очувању реке Колубаре и подизању нивоа еколошке свести. Изложбу промотивног материјала поставила је Туристичка организација општине Лајковац, а сви учесници су од комуналног предузећа добили мајице и освежење.

Очишћене су обе стране насипа од папира, лименки, кеса, пластичне амбалаже и другог смећа, било је кошења траве, орезивања грања и вађења оборених стабала из реке уз помоћ чамаца, уређивања приступних путева и стаза итд. За све учеснике биле су обезбеђене рукавице и кесе.

Приметно је да су постављени нови контејнери и канте за отпад, као и посебни контејнери за пет амбалажу. У плану је ревитализација спортске инфраструктуре, замена оштећених клупа и постављање нових садржаја за угоднији боравак у природи.

Владан Јаковљевић, председник ПСД „Ћира“ је поручио: „Лајковац је мало место и сви бисмо требали да се понашамо као једна велика породица, а излетиште поред Колубаре једино је које Лајковчани имају, вероватно једно од лепших у Србији. Када би свако покупио своје смеће можда не би било потребе за оваквим акцијама. Мада окупљања нису лоша због дружења и подизања еколошке свести.“

Осим конкретног чишћења и уређења приобаља, циљ акције је подизање еколошке свести свих људи који уживају поред Колубаре. На иницијативу „Градске чистоће“ акција је први пут одржана прошле године, са тенденцијом да постане традиционална, али и да прерасте у трајну еколошко старање о Колубари.

Под покровитељством Општине Лајковац, организатор акције је Јавно предузеће „Градска чистоћа“ Лајковац у сарадњи са Еколошким удружењем реке Колубаре, Рафтинг клубом „М.Р.И“, ПСД „Ћира“, Мото клубом „ТНТ“ и друштвено одговорним фирмама Ива Аграр, Борверк, Банка Интеза, МикроЕ, 3МД, Конкав-Конвекс, Купатила Нантес и РР аутоплац Лајковац.