Успешна акција добровољног давања крви

У првој јунској акцији добровољног давања крви у оквиру овогодишње Летње кампање у Лајковцу, који је досадашњи седмоструки Шампион солидарности, пријављено је 96 потенцијалних давалаца, од којих је крв дао 81. Међу даваоцима је било осам жена и шест нових давалаца крви. У наставку летње кампање 2020. године наредне акције добровољног давалаштва крви су 18. јула у Боговађи и Јабучју.

Лајковац је континуирано познат као једна од најхуманијих средина по донацијама најдрагоценије течности у Србији, за шта је по разним основама и више пута награђиван. Овогодишња 16. Летња кампања добровољног давања крви, која ће трајати до септембра, отпочела је у Пожаревцу. Летња кампања давалаштва крви је од изузетног значаја у доприносу обезбеђења довољних резерви најдрагоценије течности, током увек критичног летњег периода.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије је изјавила, да се од престанка ванредног стања број прикупљених јединица крви повећава и додала да је проблем већ дуже време са крвним групама са негативним РХ фактором. И овогодишња кампања преузима концепт претходних. Градови и општине такмиче се за престижно признање „Шампион солидарности“. Главни критеријум за ову награду је број прикупљених јединица крви у односу на број становника.