Успешно завршени „Дани Лајковца“

Лајковац је, у присуству бројних гостију, обележио славу вароши Огњену Марију, а исте вечери спуштена је завеса на овогодишњу манифестацију „Дани Лајковца“. Лепо укомпонована и успешно организована летња варошка манифестација започета је још 6. јула такмичењем риболоваца и „Риболовачким котлићем“ на Колубари, а завршена спектакуларним ватрометом и концертом Џенана Лончаревића на Градском тргу, који је пратило преко три хиљаде људи.

Општи утисак је да је Општина Лајковац, преко својих установа и организација, са скромним буџетом припремила пажљиво добар и посећен програм, који се уклапа у концепт фестивала зацртан последњих година. Програми су били брижљиво одабрани. Сви програми су били одлично посећени, посебно концерти Лексингтон бенда и Џенана Лончаревића и дешавања на Колубари. На висини задатка су очигледно биле лајковачке установе Културни центар, библиотека и вртић. Туристичка организација општине Лајковац реализовала је неколико занимљивих програма: „Дане воденица“, „Колубарски котлић“ и „Исток-Запад лајковачком пругом. Свакако, примат у масовности свакако држи Мото скуп и то међународни, а Лајковац је ове године по пети пут био сјајан домаћин бајкерима региона. Посебно је значајно да нису заборављени Лајковчани: писци, музичари, фотографи, најмлађи учесници…

Реализовани су бројни културних садржаји: књижевне вечери, изложбе, концерти. Најатрактивнији програми манифестације Дани Лајковца 2019. били су изузетно посећени концерти Лексингтон бенда и Џенана Лончаревића, на платоу испред Градске куће, уз предгрупе “Незванична верзија” из Аранђеловца и младог Стефана Бабића из Лазаревца са бендом. Пун погодан је “Дечији дан” који је окупио велики број деце, уз обиље занимљивих садржаја и ова новина је очигледно обезбедила свој континуитет.

Прошле године измењен концепт обележавања градске славе, по коме су, по узору на остале градове и општине у окружењу, сва дешавања везана за обележавање градске славе лоцирана у цркви и парохијском дому, такође се показао примереним. На сам дан славе у храму Св. Димитрија служена је Света литургија, којој је присуствовало комплетно општинско руководство, након које је уследило ломљење славског колача и пригодан културно уметнички програм у црквеној порти и славски свечани ручак у Парохијском дому.

Можемо слободно закључити да вогодишње Дане Лајковца карактеришу добра организација, примерен програм и одлична посећеност.