Успешно завршени програми на Колубари

Од недеље до уторка трајали су “Колубарски котлић 2022.” и “Дани воденица на Колубари и Топлици“ (ИСТОК – ЗАПАД ЛАЈКОВАЧКОМ ПРУГОМ) у оквиру манифестације “Дани Лајковца.

У недељу 24. јула код Ловачке брвнаре крај реке Колубаре одржана је 12. манифестација ʺКолубарски котлићʺ, традиционална ревија кулинарства и такмичење у кулинарству у организацији Ловачког удружења ʺДраган Радовићʺ из Лајковца, а под покровитељством Туристичке организације општине Лајковац. Овогодишњи победник “Колубарског котлића” је мешовита екипа из Петке, чији је капитен био Филип Иванковић, друго место освојила је екипа Жељка Васиљевића из Лајковца, треће место припало је екипи Дарка Јелића из Села Лајковца. Победницима је пехаре уручио председник Ловачке секције Милан Радовић Малајац.

Због екстремно високих температуре изостали су многи стални такмичари, па је за разлику од ранијих година, било мање такмичара – свега 12, али је конкуренција била оштра и сви такмичари су се својски потрудили да покажу своје кулинарско умеће. Иако су такмичари могли да бирају шта ће спремати, сви су се махом одлучили за гулаш. Изузетно меродаван жири је оцењивао квалитет припремљеног гулаша и одлучивао о победнику:  Радован Субин из Кикинде, витез куварства, судија и шампион државе; његов колега и земљак Мака Јозеф и легендарни професор Петар Гојковић.

Поред дегустације припремљених специјалитета, посетиоци манифестације имали су прилику да уживају и у богатом пратећем музичком програм и програму “Дана воденица на Колубари и Топлици (ИСТОК – ЗАПАД ЛАЈКОВАЧКОМ ПРУГОМ)”, чији је идејни творац и аутор Милутин Ранковић. Учесници су били и са Истока и са Запада, а посебну ноту својим присуством дали су Петар Гојковић, професор кларинета и председник Одбора за културу Савеза Срба Француске, потом  песникиња из Никшића Татјане Вујовић Костић и аниматор бројних културних каравана Ђорђе Рођан, другог дана манифестације уследио је долазак и чувеног Јошка Шошгарића вајара из Холандије пореклом из Трогира. О воденицама је говорио  Милутин Ранковић.

У сарадњи Културног центра, Градске библиотеке и Туристичке организације, на паноима у шеталишној зони испред Туристичке организације уприличена је изложба фотографија са бројних акција Планинарско-смучарског друштва „Ћира“, којој су присуствовали гостујући уметници на манифестацији, који су потом посетили лајковачку библиотеку и Културни центар.

Приликом отварања изложбе фотографија планинара “Ћире”, своје песме из збирке “Монаси времена” казивала је  песникиња из Никшића Татјана Вујовић Костић, потомак црногорске краљице Милене Петровић, која је Милутину Ранковићу уручила Повељу Монтенегро арта.

Ова тродневна манифестација уједно је завршни програм Туристичке организације на манифестацији “Дани Лајковца”, а директорка установе Мира Табић изразила је задовољство организацијом и посећеношћу реализованих програма и посебну захвалност свима који су допринели њиховој успешној реализацији.