Веће о запошљавању у вртић и противградним ракетама

На данашњој 118. седници Општинског већа коначно је одобрено запошљавање 13 нових радника у Предшколску установу “Лептирић”. Средства за ову намену се већ две године резервишу и чувају у текућој буџетској резерви, тако да је локална самоуправа спремно дочекала овај тренутак. Председник општине Лајковац Андрија Живковић се са посебним задовољством осврнуо на ову тачку дневног реда, једну од 11 коолико их је данас било на дневном реду:

-Оно за шта смо се борили и залагали протекле две године коначно је добило и свој крајњи епилог, а то је да смо добили коначну одлуку и мишљење Министарства финансија да можемо да примимо, односно распишемо конкурс за пријем 13 нових лица у ПУ Лептирић у Лајковцу због потреба за новим радницима након изградње новог објекта и проширења вртића. У тих 13 лица спада 8 васпитача и 5 радника који спадају у помоћно особље. Добра је ствар што ће вртић сада коначно моћи да ради у свом пуном капацитету како и заслужује, јер смо уложили велике напоре за саму изградњу и обнову објекта. Оно што нама предстоји у наредној години јесте да и онај стари део објекта вртића такође обновимо и то је свакако један од приоритета на коме ћемо радити у наредном периоду.

Општина Лајковац је и ове године издвојила око милион динара за набавку више од 20 противградних ракета за четири противградне станице на територији општине. То је уобичајена и углавном довољна количина ракета за шест месеци сезоне противградне заштите. Подручни Радарски центар Близоњски вис, међу првима у Србији, добио је аутоматску противградну станицу. На територији лајковачке општине сада имају четири аутоматске противградне станице, које штите усеве по угледу на развијене земље. Навођење ракета је аутоматско, са радарског центра и не зависи од стрелаца на терену.

Локална влада дала је на данашњој седници сагласност да Општина Лајковац крене у поступак јавне набавке противградних ракета, као одговор на већ устаљени допис пристигао од Републичког хидрометеоролошког завода Србије. Коментаришући ову одлуку, председник Живковић је рекао:

-Једна од новина јесте да на четири противградне станице колико их има у нашој општини, а то су Бајевац, Лајковац, Јабучје и Мали Борак, више нећемо имати противградне стрелце, већ модерне аутоматске станице које ће саме лансирати противградне ракете и Колубарски округ је био један од пилот пројеката управо са тим противградним станицама. Ми у наредним данима расписујемо набавку за куповину противградних ракета, одвојено је близу милион динара, негде преко двадесет противградних ракета, уобичајено као и сваке године за потребе наше општине. Оно што људи треба да знају јесте да општина Лајковац штити суседне општине што се тиче елементарних непогода, док сам Лајковац штите остале општине које се граниче са нашом територијом.
Веће је усвојило и Извештај о раду Туристичке организације општине Лајковац за прошлу годину. Осврћући се на ову тачку председник Живковић је у изјави за медије између осталог констатовао да Лајковац сваке године повећава број својих културних и туристичких догађаја, као и да има много простора за њихов напредак и за повећање броја туриста на територији општине Лајковац. Констатовао је и да је ванредно стање омело бројне догађаје у том периоду и у периоду који нам долази, уз напомену да ће сви догађаји везани за градску славу Огњену Марију бити одложени за другу половину године, односно за септембар у коме је и Дан општине, под условом да се ситуација до тада нормализује и стабилизује.

Веће је усвојило и две одлуке везане за интервентно водоснабдевање, које је било појачано за време ванредног стања због проблема са водоснабдевањем, нарочито у вишим деловима Лајковца, као и због појачане дезинфекције и прања улица.