Велика улагања у образовне установе општине Лајковац

Руководство општине Лајковац јуче је организовало обилазак актуелних радова, пре свега реконструкције Средње школе „17. септембар“ и осмогодишње школе у Бајевцу – издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац, али и партерног уређења пливачког базена. Ванредно стање због пандемије корона вируса свакако је утицало на динамику радова, али су они ипак прилично одмакли на свим градилиштима. Председник општине Андрија Живковић је истакао да је Лајковац претходне четири године постао препознатљив по великим улагањима у образовне установе, како из општинског, тако из републичког буџета.

-За претходне четири године изградили смо, потпуно или делимично обновили 11 образовних објеката, међу којима су најзначајнији: нова зграда Предшколске установе „Лептирић“, завршетак нове зграде ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, реконструкција издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ у Ратковцу, док су у току реконструкција Средње школе „17. септембар“ и осмогодишње школе у Бајевцу. Средства за реконструкцију ове две школе обезбедила је Канцеларија за јавна улагања Републике Србије у износу од преко три милиона евра, што говори колико држава Србија посвећује пажњу улагањима у образовање. Сигурно је да ћемо у наредном периоду наставити да улажемо у образовање младих јер је то залог за будућност. Ово је прва обнова средње школе од њеног оснивања, дакле за 40 година постојања. Радови ће трајати до почетка следеће календарске године, а спољашњост и унутрашњост објекта добиће потпуно нови изглед, уз партерно уређење. Биће то једна од најмодернијих школа у Србији.

Радови су доста одмакли у основној школи у Бајевцу. Завршен је кров са новом конструкцијом и црепом, фасада, замењена столарија, у току су унутрашњи радови у оквиру којих ће бити урађени нови подови, санитарије, нови систем централног грејања, прикључци за интернет мрежу итд. Вредност радова је 110 милиона динара, а пројекат обухвата и партерно уређење.

– Обе школске зграде, и средња школа и осмогодишња у Бајевцу, засијаће по завршетку, биће за понос. Наставићемо са континуираним улагањима у образовни систем, уз помоћ Владе Србије и Канцеларије за јавна улагања Републике Србије. Веома је важна добра комуникација са вишим нивоима власти, коју Општина Лајковац последњих пар година итекако има. Наши приоритети наредних година су: изградња фискултурне сале у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, друга фаза реконструкције основне школе у Бајевцу која подразумева изградњу мини фискултурне сале и обнова старог објекта вртића. Надам се да ћемо за четири године имати обновљене све образовне институције у нашој општини и да ће грађани то препознати. Наш циљ је да сва деца, од вртића до средњошколског образовања, имају квалитетне и модерне услове за одвијање наставе и стицање нових знања, јер то ће сигурно допринети да стасају у људе који ће учинити да се Лајковац развија у правом смеру – закључио је председник Живковић у изјави за медије.

Директорка Средње школе „17. септембар“ Косана Грчић истиче да се све време ванредног стања радило, да су извођачи користили сваку прилику како би што пре обновили просторије и кабинете.

-За школу је значајно што ћемо 120 нових ученика дочекати у новом амбијенту. Спремни смо да са извођачима радова направимо договор о парцијалном коришћењу простора који буде завршен у међувремену. Искористила бих прилику да позовем све свршене ученике осмог разреда, ако желе и препознају значај школовања у нашој образовној установи, да нам се придруже од септембра и да упишу неки од наших профила. Имамо одобрење да упишемо 120 нових ученика на четири образовна профила: по 30 ученика на профиле електротехничар рачунара, техничар мехатронике и економски техничар, као и 15 бравара и 15 заваривача у трогодишње одељење. По ко зна који пут исказујем поштовање према нашој локалној самоуправи, јер смо имали један технички проблем приликом објављивања нашег профила у конкурсу, добили смо одобрење за 30 бравара. Председник општине Андрија Живковић интеревенисао је код Министарства просвете, указујући на чињеницу да је за привреду општине битно да школујемо и завариваче, тако да је то исправљено. Ово је само један од примера да нам је локална самоуправа велики ослонац.