Велика ускршња акција чишћења Колубаре у Лајковцу

У четвртак 21. априла с почетком у 16 часова биће организована велика акција чишћења реке Колубаре код Јолића воденице, на омиљеном излетишту Лајковчана између плавог и гвозденог моста. На овом потезу налази се и излетничко микро еко-етно насеље са 150 вајата и сојеница, игралиште за одбојку на песку, теретана, просторије Риболовачког клуба, плаже и други садржаји.

Под покровитељством Општине Лајковац, организатор је Јавно предузеће „Градска чистоћа“ Лајковац у сарадњи са Еколошким удружењем реке Колубаре, Рафтинг клубом „М.Р.И“, ПСД „Ћира“ и друштвено одговорним фирмама Ива Аграр, Борверк, Банка Интеза, МикроЕ, 3МД, Конкав-Конвекс, Купатила Нантес и РР аутоплац Лајковац.

Планирано је чишћење обе стране насипа од папира, лименки, кеса, пластичне амбалаже и другог смећа, уклањање дивљих депонија, кошење, орезивање грања и вађење оборених стабала из реке чамцима, уређивање приступних путева и стаза итд. У оквиру акције корисници кућица у насељу моћи ће да се ослободе кабастог отпада, попут старог намештаја, који је потребно да изнесу напоље, а радници „Градске чистоће“ ће их утоварити у камионе.

Организатори акције позивају све суграђане, љубитеље реке и здраве животне средине, да им се придруже. За све учеснике биће обезбеђене мајице, рукавице и кесе. Предузећа ће, осим својих људи, обезбедити механизацију, опрему и алат.

Осим конкретног чишћења и уређења приобаља, циљ акције је подизање свести свих људи који уживају поред Колубаре да иза себе оставе чистију реку него што је била када су дошли. На иницијативу „Градске чистоће“, акција је први пут одржана прошле године са тенденцијом да постане традиционална, али и да прерасте у трајну еколошку акцију старања о Колубари.

Дугорочним циљевима планирано је да се посаде нова стабла, поставе контејнери за пет амбалажу и канте за отпад, ревитализује спортска инфраструктура, замене тушеви на плажи код Јолића воденице, замене оштећене клупе и дрвене печурке и поставе нови садржаји за угоднији боравак у природи.