Велики инвестициони планови за Лајковац

Општина Лајковац издвојила је и ове године милион динара за набавку 30 ракета противградне заштите, које ће бити распоређене стрелцима противградних станица на територији лајковачке општине и које ће битно допринети смањењу ризика од елементарних непогода и заштити пољопривредних усева. Ово је изјавио новинарима председник општине Лајковац Андрија Живковић по завршетку 92. седнице Општинског већа. Говорећи о осталим значајним одлукама и инфраструктурним пројектима, Живковић је истакао:

“Оно што је било најбитније на овој седници, а тиче се капиталних радова, јесте да је усвојен поступак јавних набавки на две године, који се односи на пут за Протиће – један од најбитнијих путева за једно од највећих села на територији лајковачке општине. Дужина је 2,5 километра, а овај пут повезује мештане Врачевића са Боговађом, односно скраћује им пут ка Лазаревцу и Лајковцу и Ибарској магистрали. Ове године је за прву деоницу у дужини од 1,3 километра издвојено 15 милиона динара. Очекује се ових дана расписивање јавне набавке за ту деоницу. У наредној години биће опредељен новац за завршетак пута за Протиће, тако да мештани Врачевића могу очекивати да комплетна деоница буде завршена следеће године.

Председник Живковић је говорио и о Другим изменама и допунама Плана јавних инвестиција за период 2019 – 2021. године.

„Измене се односе на реконструкцију водоводне мреже насељеног места Лајковац. Измене су узроковане договором руководства општине Лајковац са Канцеларијом за јавна улагања, јер је општина Лајковац прошла први круг на Конкурсу за реконструкцију водоводне мреже на територији Републике Србије и има рок до Нове године да припреми техничку документацију. Пројекат се односи, пре свега, на реконструкцију водоводних цеви, првенствено на азбестне цеви, као и деонице са мањим пречником цеви на којима долази до најчешћих кварова, замену свих водомера за локална домаћинства и системе који омогућавају праћење свих кварова јер прате поједине улице независно од целог система. Новац у износу од пет милиона динара је опредељен из буџетске резерве.
Укупна вредност радова за које би општина Лајковац требала да добије новац од Канцеларије за јавна улагања јесте 240 милиона динара или два милиона евра и ти радови на реконструкцији водоводне мреже би почели у првим јесењим месецима. Већ у септембру би Лајковац био једно велико градилиште, јер ће бити замена свих азбестних цеви и замена свих цеви мањег пресека због којих долази до честих кварова. Од буџета од два милиона евра 15% биће опредељено за реконструкцију и изградњу подстаница у Ћелијама и Лајковцу.“

Живковић је нагласио да се очекује се да се овим пројектом значајно смање губици у мрежи и побољша снабдевање водом, посебно виших делова Лајковца и Ћелија. Истакао је да је то и највећи капитални пројекат у протеклој деценији, а можда и раније, па се с разлогом очекују позитивне вести са овог конкурса.

Што се тиче радова везаних за помоћ државе, има још добрих вести. Након недавног састанка са потпредседником Владе Небојшом Стефановићем општинско руководство добило је позитиван одговор за реконструкцију путева оштећених изградњом Коридора 11 и оних који су у надлежности Путева Србије. Биће урађене три деонице из ове групе, укупне вредности 300 милиона динара, а међу њима и пут Лајковац – Словац. Очекује се да бар две деонице буду одобрене.

„У питању су: деоница од пепељевачке рампе ка Пепељевцу, Боговађи и Доњем Лајковцу, заправо траса старе “ћирине” пруге, али обухвата и Железничку улицу која иде уз саму пругу Београд – Бар, која обухвата трасу у дужини од девет километара. Очекује се да те радове вредне 120 милиона динара финансирају Путеви Србије. Друга деоница јесте пут који пролази кроз центар Јабучја, полази од Милановића рампе и завршава на убској територији код језера Паљуви, такође негде у дужини од девет километара. Реконструкција те деонице ће се радити највероватније прво од Милановића рампе до цркве у Јабучју, а вредност тих радова је негде око 60 милиона динара. Трећа деоница је стари обреновачки пут, од Милановића рампе ка Доњем крају Јабучја и Скобаљу у дужини од 8,5 километара и вредност тих радова је 117 милиона динара. Невезано за ова три пута, а јако битно, јесте комплетна реконструкција важног и фреквентног пута Лајковац – Словац, који ће држава урадити у наредном периоду. Оно што је јако битно, локални пут који је највише оштећен изградњом Коридора, од Пепељевачке рампе до Плавог моста такође ће бити реконструисан и радови ће кренути до јуна месеца.“

Завршена је и комплетирана документација са Канцеларијом за јавна улагања за реконструкцију средње школе и школе у Бајевцу. Наредних недеља биће расписана и јавна набавка за реконструкцију ове две школе, која ће отпочети на летњем распусту. Вредност радова је чак 340 милиона динара.

„Може се десити да Лајковац ове године укупно за све ове пројекте добије милијарду динара, што је огромна количина новца коју никада општина Лајковац није добила од Републике Србије. Тиме ће се значајно олакшати општински буџет и ако се то деси, ребалансом буџета биће одвојена већа сума новца, 20 до 30 милиона за техничку документацију, односно пројектовање саобраћајница, канализације, водоводне мреже, струје, за Индустријску зону 2 у Непричави и за откуп једног дела земљишта, како би се већ у овој години донекле ушло у ту прву фазу опремања, да би се у наредној години могли очекивати и први инвеститори”, истакао је председник општине Андрија Живковић.