Видовданске награде за ђаке генерације и вуковце

Традиционлани Видовдански пријем за ђаке генерације и носиоце Вукових диплома ове године је први пут организован у амфитеатру лајковачке ОШ “Миле Дубљевић”, који је након пуне деценије коначно приведен намени. Награде су уручене ђацима генерације лајковачке основне и средње школе, као и основцима из Јабучја.

У име домаћина, присутне је најпре поздравила директорка школе Биљана Жујовић и изразила задовољство због окупљања баш на овом месту овако лепим поводом, када локална самоуправа додељује награде најбољим ученицима. Председник општине Андрија Живковић, који и сам долази из просвете је рекао, да је ово за њега један од најбитнијих дана у години, када се указује мали знак пажње и додељују награде најбољим ученицима, што је доказ да локална самоуправа води посебну бригу о онима који сутра треба да представљају темељ будућег развоја општине. Поручио је предсдник Живковић награђеним ученицима, да наставе путем успеха и образовања и да касније не забораве свој Лајковац и да се као успешни људи у Лајковац врате, да га граде и унапреде. Нагласио је и да ће њихови професори и представници локалне самоуправе бити сутра поносни, да управо ова деца сутра буду део тима који ће унапредити развој Лајковца и пожелео наставном кадру и руководству све три школе, као и ученицима пуно успеха и све најбоље у даљем раду.

Сви награђени ученици добили су од својих школа по комплет књига. Награде ђацима генерације све три школе, лаптоп и књиге, а носиоцима Вукове дипломе таблет и књиге, у име локалне самоуправе уручили су председник општине Андрија Живковић и заменик председника општине Ненад Џајевић.

Теодора Бранковић, ђак је генерације и носилац Вукове дипломе лајковачке СШ “17. септембар”. Награђени носиоци Вукове дипломе међу лајковачким средњошколцима су Марко Урошевић и Младен Гавриловић.

Ђак генерације лајковачке ОШ „Миле Дубљевић“ и носилац Вукове дипломе је Кристина Миљанић. Међу лајковачким основцима „вуковци“ су: Лука Јевтић, Милица Милошевић, Ана Миливојевић и Емилија Шарић.

Ђак генерације ОШ „Димитрије Туцовић“ Јабучје је Тина Тејић, а „вуковци“ су Јована Јовановић и Андријана Ивановић.

Захваљујући се у име награђених на указаној пажњи, Теодора Бранковић ђак генерације и носилац Вукове дипломе лајковачке СШ “17. септембар” је рекла: “Емоције су ми помешане. Осећам се сјајно. У мојој школи је било доста одличних ђака, тако да није било лако изборити се и постати ђак генерације. Мени лично је било мало теже због онлајн наставе на крају, јер нисмо навикли на тај начин рада, потрудила сам се и исплатило се на крају. Спремам се за ФОН, пријемни ми је за два дана.”

Кристина Миљанић, ђак генерације лајковачке ОШ „Миле Дубљевић“ и носилац Вукове дипломе каже, да њој онлајн настава није отежала, већ помогла и додала: “Пресрећна сам. Конкуренција за ђака генерације је била јака, али изборила сам се. Одлучила сам да упишем Гимназију у Лазаревцу, друштвено – језички смер.”

Тина Тејић, ђак генерације ОШ „Димитрије Туцовић“ Јабучје каже, да је конкуренција била велика, јер сви одлични ђаци желе да постану ђаци генерације: “Ја сам све са лакоћом савладала, укључујући и онлајн наставу. Уписаћу Гимназију.”

Прво јавно појављивање Горана Милинчића у улози директора ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју, било је управо овим лепим поводом: “Већ на самом почетку, право је задовољство да најбоље ученике могу да поздравим управо овде. За школу која егзистира у једној сеоској средини, ово је једна велика ствар и управо путоказ за будуће генерације, да школа у Јабучју буде на једном завидном нивоу.

Косана Грчић, директорка СШ “17. септембар” је рекла, да је све ово данас још једна потврда да средња школа у Лајковцу има добре и квалитетне ученике, као што има и добре и квалитетне професоре и изразила наду да ће се се данас награђени ученици вратити по завршетку свог школовања у Лајковац и дати допринос својој средини. Подсетила је директорка Грчић овом приликом и да предстоји уписни рок за нову генерацију средњошколаца и упозорила на нови, у последњи час нешто измењени календар уписа на сва четири расположива образовна профила у Лајковцу.

Нови, савремен амфитеатар у ОШ “Миле Дубљевић” у Лајковцу, са сто расположивих места, заблистао је данас пуним сјајем. Овим амфитеатром Лајковац је добио један вишенаменски, мултимедијални простор, препознатљив и врло репрезентативан, који ће сигурно веома брзо постати омиљено место за бројна дешавања.

Између осталог, председник општине Андрија Живковић је нагласио данас, да поред озбиљних улагања у инфраструктуру, локална самоуправа води организовану бригу о најмлађима и подсетио на све учињено, укључујући и стипендије на годишњем нивоу и за најбоље школарце и наравно за студенте. Обећао је председник Живковић да ће временом и појачати бенефите ђацима генерације, уз подсећање да је током претходне године општина Лајковац учинила све да у сарадњи са свим расположивим субјектима учини што више за образовање у лајковачкој општини.

“Најбољим ђацима поклањамо највећу пажњу, јер је то управо један залог за будућност. Ја се надам, да ће свих данас награђених 11 ђака имати успешне каријере, постати академски грађани који ће се касније вратити у Лајковац и укључити се активно у политички и јавни живот и бити темељ развоја наше општине. Ово је једно благо, они треба да буду носиоци развоја општине Лајковац”, поручио је данас председник Живковић, након доделе награда најбољим ученицима.