Poštovani, sajt Opštine Lajkovac se nalazi na adresi www.lajkovac.org.rs. Sajt koji ste upravo posetili je arhiviran i neće se ažurirati.Za najnovije informacije iz Opštine posetite wwww.lajkovac.org.rs. Za 20 sekundi sajt će Vas prebaciti na novu verziju. Hvala Предшколска установа "Лептирић"

Opština Lajkovac


Почетна

Предшколска установа "Лептирић"

Светог Саве бр. 9
14224 Лајковац
Тел/факс: 014/ 3431-066, 72-366
е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.leptiric-lajkovac.in.rs

Директор: Мила Митровић, професор разредне наставе - биографија

Прво дечје обданиште на територији општине Лајковац датира од 1934. године. Oснивачи обданишта били су чланови Здравствене задруге, а бригу о деци водиле су учитељице које је финансирао централни Хигијенски завод из Београда. Боравак деце био је бесплатан - игра, забава и припрема за полазак у школу - а храну су доносили од куће.

Организована друштвена брига о деци – целодневни и полудневни боравак - настављена је 1980. године, када је почео са радом монтажни вртић капацитета 100 места. У новооснованој установи боравиле су три васпитне групе целодневног боравка и једна полудневног. Нови део објекта, класичне градње и капацитета 100 места, изграђен је 1986. године.

И данас је седиште Предшколске установе у централном објекту у Лајковцу, а припремни предшколски програм се организује и у издвојеним одељењима – Сеоском дому у Јабучју и Основној школи ,,Димитрије Туцовић'' у Доњем Јабучју. У целодневни боравак уписано је 270 деце, од чега је 70 у јасленим, а остали у васпитним групама. Припремним предшколским програмом извршен је потпун обухват деце у години пред полазак у школу.

Основни циљеви васпитно-образовног радa:

- Праћење дечијег развоја и напредовања у функцији подршке индивидуалног приступа дечијем развоју
- Пружање подршке дечијој игри и учењу кроз заједничку делатност деце свих узраста (позитиван однос према себи, другима и окружењу)

Приоритетни задаци васпитно-образовног рада:

- Организовање и прилагођавање простора, средстава и материјала тако да децу воде ка истраживању и сазнавању
- Развијање интерперсоналних односа међу децом
- Стварање услова за континуиране размене међу децом свих узраста и у партнер- ском односу са одраслима.

Основни циљеви у остваривању Припремног предшколског програма:

- Уважавање развојних потреба и карактеристике деце предшколског узраста и значаја раног учења и искуства
- Подстицање свих аспеката развоја и области кроз богатство садржаја и заједничке активности
- Праћење интересовања и напредовања деце у складу са индивидуалним потенцијалима и потребама
- Развијање и подржавање дечије самосталности, емоционалне стабилности и систематизације стечених знања

Посебни приоритетни циљеви:

- Развијање способности конструктивне комуникације дете – дете, одрасли – дете (разумевање различитости, толеранција и сарадња)

Посебан акценат у години пред полазак у школу је на:

Социјализацији - развијају се и oбогаћују односи и заједничка активност деце и одраслих, кроз игру, стваралачке и практичне активности. Комуникацији

Говору – посебно се ради на развијању и богаћењу речника, охрабривању детета да слободно изражава мисли, неговању граматички исправног говора и културе комуникације.
Природи – развија се еколошка свест кроз упознавање живог света и неговањем љубави према природи
Култури – кроз сусрете са уметницима, посете позоришту и концертима деца развијају интересовања, склоност и љубав према уметности

Повремено-додатни програми су : школа енглеског језика, хор, ликовно-сценска радионица, фолкор, превентивно-корективна гимнастика.

Родитељи, као партнери у образовању и васпитању деце максимално су укључени у живот установе, како у непосредном раду групе и вртића, тако и давању идеја и њиховим реализацијама (играонице, радионице, фестивали, карневали...).

Установа је отворена за сарадњу, како са родитељима, локалном заједницом, тако и вртићима широм Србије, Црне Горе и Републике Српске, тако да је до сада учествовала на: Етно фестивалу у Врању, Данима хумора у Лазаревцу, Фестивалу музичког стваралаштва у Смедереву, Позоришним играријама у Шапцу, Олимпијади за децу у Осечини, Сусретима предшколаца у Убу, Карневалу маскиране деце у Врњачкој Бањи, Фестивалу музичко-сценског стваралаштва ’’Цврчак’’ у Смедереву, Фестивалу оптимизма „Baby Exit“ у Новом Саду, Фестивалу традиционалних игара и модерног плеса у Пожаревцу, Фестивалу музичко – сценског стваралаштва у Лајковцу, Мишићевим данима у Мионици, Фестивалу сценског стваралаштва у Цетињу.
1

*
*
*
*
*

REGISTER_REQUIRED