Poštovani, sajt Opštine Lajkovac se nalazi na adresi www.lajkovac.org.rs. Sajt koji ste upravo posetili je arhiviran i neće se ažurirati.Za najnovije informacije iz Opštine posetite wwww.lajkovac.org.rs. Za 20 sekundi sajt će Vas prebaciti na novu verziju. Hvala Пољопривреда

Opština Lajkovac


Почетна

Пољопривреда

Општина Лајковац је познато пољопривредно подручје, један од најзначајнијих центара у Србији за одгој квалитетних приплодних говеда сименталске расе. У Лајковцу се одржава најдуговечнија изложба приплодних крава и јуница сименталске расе у Србији - већ 30 година, сваког 27. септембра (Крстовдан). Осим сточарства, развијено је ратарство и воћарство, а постоје и значајни прерадни капацитети. Општина Лајковац кроз редовне годишње програме и субвенције улаже пуно у развој пољопривреде.

Општина је покренула процедуру за усвајање „Стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја Лајковца до 2015. године“, као и за оснивање Дирекције за пољопривреду општине Лајковац. Ови кораци говоре о значају који пољопривредна грана има у укупној привредној делатности општине.

Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубара” основано је 2000. године и окупља преко 300 чланова из Колубарског округа. Основни циљ Удружења је контролисани развој говедарства кроз генетско унапређење и очување постојећих генетских ресурса ради економског просперитета чланова Удружења. Стручну помоћ и подршку удружење има од Центра за пољопривреду Лајковац, који је приватизован, али је и даље водећа пољопривредна служба на овом подручју.

Колубарски сточари од 1995. године излажу приплодне краве и јунице сименталске расе на међународном пољопривредном Сајму у Новом Саду, а сва изложена грла сврставана су у највеће класе у својим категоријама. Удружење „Колубара“ и Центар за пољопривреду вишеструки су шампиони Сајма, а велики број грла награђиван је шампионским пехаром и златним медаљама. У производном запату налази се око 6000 грла, у матичном запату 2000-2500 грла, а под контролом продуктивности око 700 приплодних крава.

У Индустријској зони општине Лајковац налазе се значајни прерадни капацитети. Пре свега, ту је прехрамбена индустрија млечних производа предузећа „Виндија“ из Вараждина, Хладњача за воће „Фрувела“, затим домаћа „Млекара Бабић“ и Млинско-пекарско предузеће „Аграриа кампо“ из Београда. Сви прерадни капацитети налазе се у непосредној близини Ибарске магистрале и пруге Београд-Бар, тако да су са саобраћајно-транспортног аспекта веома погодно лоцирани.

Велике заслуге што је колубарски крај постао препознатљив по квалитетној сточарској производњи припадају стручној пољопривредној служби - Центру за пољопривреду Лајковац. ОПШИРНИЈЕ


КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПОДСТИЦАЈ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ У ОПШТИНИ ЛАЈКОВАЦ ЗА 2012.ГОДИНУ - ПРЕУЗМИТЕ ТЕКСТ КОНКУРСА
1

*
*
*
*
*

REGISTER_REQUIRED