Poštovani, sajt Opštine Lajkovac se nalazi na adresi www.lajkovac.org.rs. Sajt koji ste upravo posetili je arhiviran i neće se ažurirati.Za najnovije informacije iz Opštine posetite wwww.lajkovac.org.rs. Za 20 sekundi sajt će Vas prebaciti na novu verziju. Hvala Председник Живковић о водоснабдевању

Opština Lajkovac


Почетна » Вести » Председник Живковић о водоснабдевању

Председник Живковић о водоснабдевању

На уобичајеној конференцији за новинаре, одржаној после 64 седнице Општинског већа, председник општине Лајковац Андрија Живковић говорио је о актуелним проблемима са водоснабдевањем, посебно у вишим деловима, који грађане лајковачке општине муче последњих десет до петнаест година:

-Најкритичније је у делу Лајковца око школе, вртића и хале, Рубрибреза, Село Лајковац и Ћелије. Поправком подстанице и ремонтовањем пумпи, у последњих месец дана донекле смо решили проблем водоснабдевања Села Лајковца, тако да и виши делови имају воду и када је притисак смањен, али је остао проблем са другим поменутим критичним деловима, посебно око хале, у Рубрибрези и Ћелијама. Прошле недеље смо имали састанак са руководством нашег комуналног предузећа и договорено је да до краја јуна буде ремонтована подстаница у Војном кругу, где су се услед немарности и неодржавања у протеклом периоду пумпе поквариле. Очекујемо да ће пред лето и тај проблем бити решен, чиме ће виши делови око хале имати воду у критичном летњем периоду. У току јуна биће обављен технички пријем за подстаницу урађену у Рубрибрези, тако да ће и проблем водоснабдевања Рубрибрезе бити решен.Начелно, надам се да у летњем периоду и када буде смањења притиска,нећемо имати проблема са водоснабдевањем тих до сада критичних виших делова.

Председник Живковић је најавио трајније решење проблема са водом у наредном периоду:

- Ми смо протекле и ове седмице, готово свакодневно, имали састанке са руководством ГО Лазареревац и представницима лазаревачког комуналног предузећа и трудимо се да нађемо неки заједнички језик и решење заједничког проблема по питању воде. Оно што грађани треба да знају јесте чињеница да водоводни систем у Непричави није одржаван последње скоро две деценије, да у њега није улагано. Дошло је до такве ситуације да је при издисају и да више не може да издржи потребе становника ни Лајковца ни Лазаревца, тако да ако се нешто не уради у летњим месецима имаћемо проблем, не само смањења притиска, који ће бити решен подстаницама, него ћемо имати проблем и са рестрикцијама - не само Лајковац, него и Лазаревац. Ту смо да заједно решимо тај проблем, да одвојимо новчана средства ако је правно могуће, да решимо проблем. Да заједничким снагама бар један бунар оспособимо или изградимо нови бунар у Непричави, где ће обе општине пропорционално учествовати, како бисмо лето дочекали спремни.

Оно што може да радује обе општине јесте оно што је обећано почетком године, а то је да је држава стала иза пројекта “Стубо-Ровни”, рекао је Живковић.

-Министарство грађевине већ је расписало конкурс и објављен је тендер за пројектовање техничке документације за цевовод који ће ићи од Оштриковца ка Лајковцу. Пројекције су да се та документација заврши већ до краја ове године и да се у наредној крене у изградњу тог цевовода, како би трајно решили проблем водоснабдевања и Лајковца и Лазаревца. До тада морамо наћи неки заједнички језик, јер је то интерес и Лајковца и Лазаревца.

Лето ће бити и у знаку решавања проблема водоснабдевања сеоског подручја, најавио је председник Живковић:

-Заједничким снагама и средствима РБ Колубара и општине Лајковац отпочеће изградња примарног вода за Јабучје (Колубара 30, општина 20 милиона динара). Тиме ће бити решен проблем водоснабдевања Доњег краја, Гаја и једног ужег дела центра, да би се у наредној години кренуло ка Вишу и Горњем крају Јабучја. Такође, очекује се расписивање јавне набавке за наставак мреже од Ратковца ка Стрмову и Пепељевцу и оно што свакако највише интересује мештане сеоског подручја јесте почетак асфалтирања сеоске мреже путева, за шта је издвојено 30 милиона динара. Ако све буде текло по плану, до почетка септембра биће урађени сви планирани сеоски путеви и све планирано у ужем центру Лајковцу.
1

*
*
*
*
*

REGISTER_REQUIRED