Poštovani, sajt Opštine Lajkovac se nalazi na adresi www.lajkovac.org.rs. Sajt koji ste upravo posetili je arhiviran i neće se ažurirati.Za najnovije informacije iz Opštine posetite wwww.lajkovac.org.rs. Za 20 sekundi sajt će Vas prebaciti na novu verziju. Hvala Предшколска установа "Лептирић"

Opština Lajkovac


Почетна » Јавна предузећа и установе » Предшколска установа "Лептирић"

Предшколска установа "Лептирић"

Светог Саве бр. 9
14224 Лајковац
Тел/факс: 014/ 3431-066, 72-366
е-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
www.leptiric-lajkovac.in.rs

Директор: Мила Митровић, професор разредне наставе - биографија

Прво дечје обданиште на територији општине Лајковац датира од 1934. године. Oснивачи обданишта били су чланови Здравствене задруге, а бригу о деци водиле су учитељице које је финансирао централни Хигијенски завод из Београда. Боравак деце био је бесплатан - игра, забава и припрема за полазак у школу - а храну су доносили од куће.

Организована друштвена брига о деци – целодневни и полудневни боравак - настављена је 1980. године, када је почео са радом монтажни вртић капацитета 100 места. У новооснованој установи боравиле су три васпитне групе целодневног боравка и једна полудневног. Нови део објекта, класичне градње и капацитета 100 места, изграђен је 1986. године.

И данас је седиште Предшколске установе у централном објекту у Лајковцу, а припремни предшколски програм се организује и у издвојеним одељењима – Сеоском дому у Јабучју и Основној школи ,,Димитрије Туцовић'' у Доњем Јабучју. У целодневни боравак уписано је 270 деце, од чега је 70 у јасленим, а остали у васпитним групама. Припремним предшколским програмом извршен је потпун обухват деце у години пред полазак у школу.

Основни циљеви васпитно-образовног радa:

- Праћење дечијег развоја и напредовања у функцији подршке индивидуалног приступа дечијем развоју
- Пружање подршке дечијој игри и учењу кроз заједничку делатност деце свих узраста (позитиван однос према себи, другима и окружењу)

Приоритетни задаци васпитно-образовног рада:

- Организовање и прилагођавање простора, средстава и материјала тако да децу воде ка истраживању и сазнавању
- Развијање интерперсоналних односа међу децом
- Стварање услова за континуиране размене међу децом свих узраста и у партнер- ском односу са одраслима.

Основни циљеви у остваривању Припремног предшколског програма:

- Уважавање развојних потреба и карактеристике деце предшколског узраста и значаја раног учења и искуства
- Подстицање свих аспеката развоја и области кроз богатство садржаја и заједничке активности
- Праћење интересовања и напредовања деце у складу са индивидуалним потенцијалима и потребама
- Развијање и подржавање дечије самосталности, емоционалне стабилности и систематизације стечених знања

Посебни приоритетни циљеви:

- Развијање способности конструктивне комуникације дете – дете, одрасли – дете (разумевање различитости, толеранција и сарадња)

Посебан акценат у години пред полазак у школу је на:

Социјализацији - развијају се и oбогаћују односи и заједничка активност деце и одраслих, кроз игру, стваралачке и практичне активности. Комуникацији

Говору – посебно се ради на развијању и богаћењу речника, охрабривању детета да слободно изражава мисли, неговању граматички исправног говора и културе комуникације.
Природи – развија се еколошка свест кроз упознавање живог света и неговањем љубави према природи
Култури – кроз сусрете са уметницима, посете позоришту и концертима деца развијају интересовања, склоност и љубав према уметности

Повремено-додатни програми су : школа енглеског језика, хор, ликовно-сценска радионица, фолкор, превентивно-корективна гимнастика.

Родитељи, као партнери у образовању и васпитању деце максимално су укључени у живот установе, како у непосредном раду групе и вртића, тако и давању идеја и њиховим реализацијама (играонице, радионице, фестивали, карневали...).

Установа је отворена за сарадњу, како са родитељима, локалном заједницом, тако и вртићима широм Србије, Црне Горе и Републике Српске, тако да је до сада учествовала на: Етно фестивалу у Врању, Данима хумора у Лазаревцу, Фестивалу музичког стваралаштва у Смедереву, Позоришним играријама у Шапцу, Олимпијади за децу у Осечини, Сусретима предшколаца у Убу, Карневалу маскиране деце у Врњачкој Бањи, Фестивалу музичко-сценског стваралаштва ’’Цврчак’’ у Смедереву, Фестивалу оптимизма „Baby Exit“ у Новом Саду, Фестивалу традиционалних игара и модерног плеса у Пожаревцу, Фестивалу музичко – сценског стваралаштва у Лајковцу, Мишићевим данима у Мионици, Фестивалу сценског стваралаштва у Цетињу.
1

*
*
*
*
*

REGISTER_REQUIRED