Poštovani, sajt Opštine Lajkovac se nalazi na adresi www.lajkovac.org.rs. Sajt koji ste upravo posetili je arhiviran i neće se ažurirati.Za najnovije informacije iz Opštine posetite wwww.lajkovac.org.rs. Za 20 sekundi sajt će Vas prebaciti na novu verziju. Hvala Градска библиотека

Opština Lajkovac


Почетна » Јавна предузећа и установе » Градска библиотека

Градска библиотека

Трг владике Николаја 6
14224 Лајковац
телефон: 014 / 3433-035
факс: 014 / 3431-035
е-пошта: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Радно време од 7-19, суботом од 7-13 сати.

В.д. директора: Снежана Бугарчић, економиста

Градска библиотека Лајковац располаже са 186 m² простора у којем су смештени дечје одељење са читаоницом, читаоница - медијатека, два депоа за књиге, канцеларијске и помоћне просторије. Књижни фонд библиотеке садржи преко 43.000 књига. Библиотека чува књиге, часописе, записе и другу грађу од општег интереса и формира Завичајни фонд. Поред прелиставања најзначајнијих новина и часописа, корисницима Библиотеке су у читаоници доступни домаћи и сателитски ТВ програми.

Дечје одељење Градске библиотеке Лајковац располаже са више од 2700 наслова, укупно око 7000 књига аутора за децу. Највећи део књига чине лектире за основну школу, али и романи за децу, приповетке, песме, енциклопедије, као и литература за децу предшколског узраста - сликовнице, бајке и слично. У оквиру Дечјег одељења постоји више секција и видова популаризације књиге, читања и рецитовања: Драмска секција „Харалампије и другари“, Читалиште-црталиште, Кућица лепих речи, Играмо-стварамо и друге.

Свим ученицима првог разреда основне школе традиционално се уручује бесплатан картон Градске библиотеке за ту годину. Бесплатну чланску карту имају и предшколци, као и добровољни даваоци крви.

Градска библиотека организује и културне догађаје, као што су књижевне вечери, предавања, изложбе старих и ретких књига, продајне изложбе књига и изложбе ликовних радова. У организацији Градске библиотеке гостовали су угледни српски књижевници, међу њима и бројни академици, као и најпознатији књижевни теоретичари и критичари. Традиција је да убрзо по добијању „Нинове награде“ актуелни лауреат одржи књижевно вече у Лајковцу.

Многи од њих се радо одазову позиву лајковачке библиотеке у којој ради и један од најпознатијих савремених приповедача на српскоме језику (и то специфичном говору колубарског краја) Радован Бели Марковић. Радован Бели Марковић свакако је најпознатији житељ Лајковца, а његов рад у Градској библиотеци немерљиво доприноси имиџу установе и вароши на Колубари.

Легат Емилије и Радована Белог Марковића

Дарујући Градској библиотеци Лајковац више од две хиљаде књига и публикација, слике, скулптуре, рукописе и личне предмете, књижевник Радован Бели Марковић и његова супруга Емилија обновили су традицију легата у Лајковцу. Брачни пар Емилија и Радован Бели Марковић поклонили су Градској библиотеци у Лајковцу 708 књига са посветом аутора, 743 наслова без посвете и 658 серијских публикација, 14 уметничких слика, скулптуре у дрвету, реплике предмета из Лепенског вира, две писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете.

Опширније о Градској библиотеци Лајковац http://gbl.org.rs/index.html .
1

*
*
*
*
*

REGISTER_REQUIRED