Започета реконструкција средње школе

Први пут након четири деценије од оснивања Средње школе „17. септембар” у Лајковцу, започета је комплетна реконструкција зграде, за коју су Општина Лајковац и Канцеларија за јавна улагања издвојили 240 милиона динара. Председник општине Лајковац Андрија Живковић пропратио је почетак радова и том приликом подсетио да су из буџета општине, али и Републике, преко Канцеларије за јавна улагања, уложена велика средства у објекте предшколског, основног и средњег образовања. Коначно је завршена изградња ОШ „Димитрије Туцовић” у Јабучју, рађено у више наврата на ОШ „Миле Дубљевић” у Лајковцу и реконструисано издвојено одељење у Ратковцу, изграђен нови објекат Предшколске установе „Лептирић” у Лајковцу. Обнављани су и многи други школски објекти, у којима су изведени радови на грејању, изолацији и други радови како би услови у школама били много бољи.

-Уз помоћ Канцеларије за јавна улагања издвојено је 240 милиона динара за комплетну реконструкцију средње школе и то је прва реконструкција од њеног оснивања. Када кажемо комплетна то заиста подразумева радове од кровног покривача, где ће досадашњи бетонски цреп бити замењен модерним пластифицираним алуминијумом, затим унутрашње радове на инсталацијама, паркету, сали, прозорима, а биће изграђена и нова галерија са девет нових учионица, укупне површине преко 300 квадрата. Укупна површина школе од 4.000 квадратних метара бити обухваћена рекоснтрукцијом па и партерно уређење, тако да ћемо имати лепо уређено школско двориште на површини од 1,4 хектара, које до сада фактички није ни постојало. Школа ће добити два нова игралишта, приступне саобраћајнице, стазе за ђаке и наставнике. С поносом могу да кажем да ће то бити један од најлепших школских објеката на подручју Колубарског округа и Западне Србије. Предстоји нам да и у наредном периоду улажемо у образовни систем јер је то залог за будућност – поручио је овом приликом председник Живковић и најавио конкурисање код Канцеларије за јавна улагања за средства за изградњу фискултурних сала у основним школама у Бајевцу и Јабучју.

За време реконструкције Средње школе „17. септембар” настава ће се одвијати несметано, јер су планиране три фазе радова. Прву фазу чине радови на кровном покривачу, другу реконструкција фискултурне сале, док трећа подразумева реконструкцију унутрашњег простора која би требало да се највећим делом спроведе током распуста.

Директорка школе Косана Грчић рекла је да је, долазећи на место директора школе, свакако имала визију о неопходности комплетне реконструкције школе, као и да је при том знала да општинско руководство има озбиљну намеру да све школе на свом подручју обнови.

-Захваљујем општинском руководству и председнику Андрији Живковићу, који долази из просвете и који је био видно заинтересован да се наше школе обнове. Врло сам срећна што су радови почели и што ће многе генерације у наредном периоду бити мирне и имати све услове. Почетак мог мандата обележило је прокишњавање крова, поправке и краткорочне мере санације. Реконструкцијом ћемо добити не само унутрашње и спољашње уређење, већ и битно побољшање енергетске ефикасности и тиме направити значајне уштеде. Као професор биологије значајно држим до еколошке свести и надам се да ће бити изграђена еколошка котларница, да ће се у будућности користити обновљиви извори енергије. Ми као техничка школа држимо до тога да пратимо и популаризујемо све новине. Напоменула бих да општина Лајковац пуно издваја за образовање и да сам за ове непуне две године мог мандата добила максималну подршку и могућност да заједно са професорима ове школе пласирамо све своје идеје. Све замишљене и започете пројекте смо реализовали управо захваљујући подршци локалне самоуправе, али и донацијама браће Павловић из Чикага. Локална самоуправа са 15 милиона динара финансира комплетан превоз ученика, превоз запослених, добили смо ново возило за потребе школе, помоћ у опремању кабинета, посебно кабинета мехатронике… Сви осавремењени услови за ученике и професоре омогућиће и велики број ученика и на дужи рок беспрекорно функционисање школе – рекла је између осталог директорка школе Косана Грчић.

Рок за завршетак комплетне реконструкције средње школе у Лајковцу је 230 календарских дана.