Завршена пешачко-бициклистичка стаза у Рубрибрези

Мало је вароши величине Лајковца, осим у Војводини, које се могу похвалити да имају три километра бициклистичке, уједно и пешачке стазе у једном правцу. У питању је пешачко–бициклистичка стаза у Рубрибрези, која се протеже у продужетку главне улице, између регионалног пута ка Ваљеву и пруге. Завршне радове у петак је обишао председник општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима и том приликом изјавио:

-Од 2016. године, када је формиран Савет за безбедност саобраћаја, фазно је рађена ова стаза, која се финансира средствима од казни за прекршају у саобраћају на нашој територији. За три године урађено је три километра стазе кроз насељено место Рубрибреза, врло значајне пешацима и бициклистима који се свакодневно крећу овом релацијом. Са последњих 400 метара финиширамо и заокружујемо комплетну стазу кроз Рубрибрезу. Од Пепељевачке рампе стаза ће бити спојена са трасом стазе која иде даље према Лајковцу, а за наредну годину је планиран наставак изградње стазе према Непричави. За то ће бити потребне сагласности „Железнице“ и „Путева Србије“, јер је ту и путни појас ужи, а биће неопходан и пројекат. Овде је стаза постојала, али без заштитне ограде, што је несавесним понашањем возача допринело њеном бржем пропадању. Овим смо битно допринели повећању нивоа безбедности учесника у саобраћају, која ће бити подигнута на највиши могући ниво од стране „Путева Србије“ планираном реконструкцијом пута од Словца до Пепељевачке рампе.”

Одборник у локалном парламенту и мештанин Рубрибрезе Зоран Васиљевић није крио задовољство што се и ови радови у његовој месној заједници приводе крају:

-Ускоро ће грађани имати у функцији цео потез стазе кроз Рубрибрезу, од некадашње кафане “Танаско Рајић” до Пепељевачке рампе, где катастарски и престаје подручје Рубрибреза. Хтео бих и да похвалим ове раднике, који квалитетно и одговорно изводе радове, укључујући и постављање заштитне ограде. Раде до савршенства. Све ово је било преко потребно мештанима Рубрибрезе, као и свима који кроз Рубрибрезу пролазе. Ово ће остати да траје иза нас у служби грађана и наредним генерацијама. Ја као представник ове месне заједнице, заједно са тимом који води општину Лајковац, могу да кажем да смо изашли у сусрет грађанима и испунили смо сва обећања која смо дали у предизборној кампањи, тако да са пуним правом и чиста образа можемо да станемо пред грађане и пред неке нове изборе.

Пешачко–бициклистичка стаза у Рубрибрези има и заштитну ограду, а довољно је удаљена од железничког колосека, тако да представља безбедну трасу за кретање пешака и бициклиста, поготово оних најмлађих који тим путем иду у школу.