Завршено асфалтирање пута Лајковац-Јабучје-Скобаљ

Руководство општине Лајковац пропратило је данас завршне радове на путу од Милановића рампе према Јабучју на путу Лајковац-Јабучје-Скобаљ, односно асфалтирање ове деонице од пет километара. Укупно је на овом некадашњем регионалном путу званом „стара обреновачка пруга“ реконструисано и асфалтирано 10 километара. Саобраћајница је веома значајна за бројне Лајковчане који овим путем одлазе на посао у Рударски басен „Колубара“. Постављањем финалног слоја асфалта завршава се и реализација овогодишњег уговора са ЈП „Путеви Србије“ вредан 300 милиона динара, захваљујући којем је у 2020. асфалтирано 40 километара путева у општини Лајковац.
Председник општине Лајковац Андрија Живковић, упркос објективним тешкоћама које се очекују у 2021. због пандемије, нада се наставку одличне сарадње са предузећем „Србија путеви, а самим тим и даљем остварењу амбициозних планова општинског руководства уобласти путне инфраструктуре: – Ово су све путеви који су били уговорени почетком 2020. године од стране Општине Лајковац и ЈП „Путеви Србије“. Сви смо упознати са ситуацијом насталом у марту месецу због КОВИД-19, али, на сву срећу, ми приводимо крају тај уговор. Ово је важна деоница која спаја Лајковац са доњим делом Јабучја, односно са Доњим крајем, са Гајем и иде ка насељеном месту Скобаљ. У првој половини године урађен је први слој асфалта на целој деоници од 10 километара, а остало је било да се уради завршни слој асфалта. Радови су почели у ндељу, планирана динамика је да до четвртка буде завршена целокупна деоница. Остаје нам само километар пута за Петровиће у Бајевцу и надамо се да ће то „Путеви Србије“ реалиизовати у првим пролећним месецима. Председник Живковић је најавио да је општина Лајковац почетком 2020. године предала списак нових путева који би требало да се раде у сарадњи са „Путевима Србије“. – Пре свега, општина Лајковац дугује велику захвалност „Путевима Србије“ јер смо у сарадњи са њима урадили преко 40км путева, како локалних тако и регионалних, укупне вредности преко 300 милиона динара. Надам се ћемо у наредној години урадити бар део путева као у претходним годинама. Највећим делом ћемо се базирати на локалне путеве, пут за Влајиће у Доњем Лајковцу, пут за Васиће у Врачевићу, а пре свега пут који јесте локални, али је врло фрекфентан јер спаја две општине, Уб и Лајковац, пролази кроз Село Лајковац и Рукладе. Живковић је новинарима рекао да је кључна ствар за Лајковац за наредни период изградња обилазнице.

  • Имамо неколико модела, оно што радује јесте да је обилазница у плану Владе Србије и да су у претходном периоду урађени први радови у склопу изградње петље у Непричави. То је око 300 метара, управо је „Штрабак“ за викенд асфалтирао ту деоницу. Обилазница ће много значити и за измештање теретног саобраћаја, а оно што је најбитније јесте да ће обилазница створити прве услове за формирање индустријске зоне, а сви знамо шта она значи за једно место и за ширу околину: долазак инвеститора и отварање радних места, што је сигурно приоритет и Владе Србије и Општине Лајковац. Одговарајући на новинарско питање о смањеном општинском буџету за 2021. годину и реалним могућностима републичких институција и предузећа да помогну инфраструктурне пројекте, председник Живковић је рекао: – Све државне институције су по питању финансија у тежем положају него претходних година јер знамо како је КОВИД-19 утицао на финансијску ситуацију. Због тога и ови бројни уговори које смо имали и са Канцеларијом за јавна улагања и Путевима Србије нису реализовани у другој половини године. Надам се да ће се сви ти апарати Владе Србије по питању финансија консолидовати у наредној години и да ћемо имати бројне реализације пројеката. Иако то неће бити на нивоу претходних година трудићемо се да колико-толико буџетска средства определимо, пре свега, за изградњу путне инфраструктуре. Буџет општине Лајковац је за неких 150 милиона динара мањи него претходне године, али понашаћемо се одговорно. Одређене ставке ћемо морати да коригујемо, да смањимо, па и бројне ставке које су до сада биле популарне у народу и на неки начин куповале социјални мир то се донекле мора мењати. Надам се да грађани општине Лајковац у наредном периоду неће трпети што се тиче инфраструктурних радова.