Јабучје добија канализацију кроз пројекат „Чиста Србија“

Председник општине Лајковац Андрија Живковић обишао је са сарадницима радове на изградњи канализације у Јабучју у оквиру друге фазе пројекта  “Чиста Србија”. У изјави за медије нагласио је значај његове реализације за локалну самоуправу и мештане Јабучја:

– Ово је у последњих неколико деценија један од најважнијих пројеката за општину Лајковац, како по свом значају тако и по вредности инвестиције која износи око 2 милијарде динара, што је више од два годишња буџета општине Лајковац. Битно је нагласити да комплетне радове финансира Министарство Грађевине републике Србије. Ми смо започели овај пројекат прошле године и веома смо поносни јер смо ушли у круг првих 16 градова и општина којима су средства одобрена и где је почео да се реализује пројекат „Чиста Србија“ То подразумева изградњу канализационе мреже и изградњу и реконструкцију постојећих постројења за пречишћавање отпадних вода. Прошле године смо почели прву фазу пројекта, завршили место Рубрибреза, где је урађено 4км канализационе мреже. Пре неколико дана су почели радови на другој фази пројекта „Чиста Србија“, односно канализационе мреже која обухвата наше највеће насељено место после Лајковца, а то је МЗ Јабучје. Овде ће бити изграђено око 26 км примарне канализационе мреже, с тим што ће бити изграђена и секундарна мрежа за виталне објекте који се налазе у центру Јабучја,  као и за поједине засеоке као што су Негићи и кружни пут за Томиће. Такође на деоници биће изграђено пет црпних станица. Сви мештани ће добити могућност прикључка на канализациону мрежу. Цела канализациона мрежа биће прикључена на црпну станицу Борверк, коју смо ми изградили пре пар година сопственим средствима, а одатле ће касније ићи ка погону за пречишћавање отпадних вода који се налази на граници Лајковца и Ћелија. У овај пројекат је ушла и потпуна реконструкција погона тако да ће ускоро бити у функцији. Наредна фаза јесте изградња примарне канализационе мреже и изградња потпуно новог постројења за Боговађу.

Председник Живковић је рекао да ће од око 3000 становника Јабучја око 2000 добити канализациону мрежу. Планирано је да радови трају целе године и заврше се почетком наредне.

– Сви засеоци Јабучја: од Виша, Старог села, Доњег краја, фо Горњег краја, Гаја, Шеринке биће покривени примарном канализационом мрежом. Велико хвала Влади Републике Србије, Министарству грађевине и њиховом ресорном министру Томи Момировићу који су препознали значај овог пројекта, као и на томе што је Лајковац међу првим градовима и општинама ушао у реализацију пројекта. Изградњом ове мреже биће обновљени и путеви на територији где се мрежа ради, биће враћени у првобитно стање као и овај данас у Гају,  где је део коловозне траке морао бити исечен за постављање цеви. То значи да ће поред канализационе мреже бити побољшана и путна инфраструктура. Ово је континуитет којим општина Лајковац последњих неколико десетина година улаже у развој комуналне инфраструктуре и са тим пројектом Лајковац и сва она села која гравитирају ка њему биће 100 одсто покривена канализационом мрежом.

Мештанин Јордан Ивановић је, видно одушевљен рекао да сада коначно имају све, а да је једини проблем задржати младе на селу:

– Ово је Ивановића крај где и сам живим и могу вам рећи да ово што смо данас добили је премија, јер да наше село има канализацију а многи градови је немају, то је захваљујући представницима наше општине и наравно држави. Општина је на време обезбедила пројекат, урадила канализацију, али је фирма која ради такође права и заслужују само похвале. Имали смо пример када дођу да раде неки посао само седе да не знаш шта ћеш са њима. Ми сада имамо пут, воду, струју, улично светло, баш као у граду. Једини проблем је како задржати младе на селу и мислим да би тим проблемом требало мало да се позабави општина и држава, да отвори неку нову фирму, да покушамо да спасемо село и одлив младих у градове. Живот пре свега овога био је много тежи, копали смо септичке јаме, добијали пријаве, јер морала се негде одвести вода из купатила и кухиње, док овај потез решава све и наши проблеми су коначно решени.