ЗАВРШНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ИЗВИЂАЧКЕ УЛИЦЕ

Завршни радови на изградњи Извиђачке улице

Изградња Извиђачке улице у Лајковцу, од Зелене пијаце до базена, у завршној је фази. Радове је јуче обишао председник општине Лајковац Андрија Живковић и том приликом најавио и друге инфраструктурне радове и капиталне пројекте:

– У завршној фази смо изградње потпуно нове Извиђачке улице, која је била ширине 3-4 метра, а сада је коловоз ширине 6 метара  у читавој дужини од 700 метара. Улица је толико проширена да сада имамо обостране тротоаре који ће бити поплочани бехатоном, урађена је нова кишна канализација у читавој улици, као и део фекалне канализације око објекта базена. У наредних месец дана, ако време послужи, очекујем асфалтирање коловоза и постављање бехатона на тротоаре. Тренутно се постављају ивичњаци и измештају стубови за јавну расвету. Вредност радова Извиђачке улице је око 50 милиона динара, што највећим делом финансира ЕПС, односно РБ Колубара са 40 милиона динара, а остатак од 10 милиона је обезбедила општина Лајковац.

Живковић је додао да темељна реконструкција Извиђачке улице даје потпуно нови изглед овом делу Лајковца, познатом као Војни круг,

– Управо смо због тога пре неколико месеци променили намену овог дела Војног круга, од Конака па до Зелене пијаце, који је некада имао сврху Агробизнис центра. Ми смо на Комисији за планове то променили и читав потез у наредном периоду моћи ће да се користи за комунално-пословне делатности. Изградњом ове саобраћајнице и базена ће деловати модерније и приступачније, а читав тај део који се налази у вишем делу Лајковца заокружује своју целину, где се налазе све спортске, културне и образовне институције наше општине. У плану нам је изградња вештачког терена, који ће се налазити између стадиона Железничара и објекта затвореног базена, чиме ћемо заокружити ову целину. У наредних 10 дана очекујемо почетак радова на завршетку Конака, који се налази у овом делу, а ребалансом буџета у јуну месецу додаћемо и новац који недостаје за изградњу партерног уређења око самог конака.

Председник Живковић је истакао да 2022. година у општини Лајковац обележава покретање  два важна пројекта: изградња канализационе мреже и замена уличне расвете на читавој територији. Очекује се помоћ државе, пре свега „Путева Србије“,  како би било више уређења путне инфраструктуре, пре свега се мисли на завршетак реконструкције главне улице Војводе Мишића у Лајковцу, све до изласка на Ибарску магистралу у Ћелијама.

 

Осврнуо бих се и на будући ребаланс који долази ускоро. Имамо доста планова, највећи проблем нам стварају цене на тржишту које се свакодневно мењају, морамо пратити тај раст цена, па иако није до нас,  морамо имати реалну слику свих тих пројеката и њихових цена, али не можемо утицати на то да ли ће цена неког грађевинског материјала за два-три месеца поскупети. Пројекат паркинга који смо урадили крајем прошле године, вредност тих радова је била 35 милиона динара, је добар пример. По данашњим ценама,  вредност тог пројекта је 47 милиона динара, што нам додатно оптерећује исти, па морамо гледати да оно што је крупније и битније за општину Лајковац да за то одвојимо новац ребалансом и урадимо га у наредном периоду. Ту пре свега мислим на завршетак конака, изградњу тротоара ка школи у селу Лајковцу, изградњу паркинга ка силосу и ако буде новца да изградимо партерно уређење у центру Јабучја, где је пројекат око 40 милиона динара, али и изградњу Сеоске куће у Врачевићу – сличног пројекта као што је и Сеоска кућа у Пепељевцу.

Очекујем да ребалансом усвојимо све те важне пројекте и већ у другој половини године урадимо те веома битне ствари за нашу општину. Планирамо да током наредних година 2023/2024.године опет акценат ставимо на побољшање путне инфраструктуре, јер са овим крупним пројектима решавамо велики део изградње објеката у Лајковцу, али и у околним местима где они недостају, као што је уређење Јабучја и Сеоска кућа у Врачевићу, с тим што је изградња тих кућа потребна још у неким селима, што ћемо покушати и да реализујемо у неком наредном периоду. Ако будемо успели да реализујемо све горе набројане пројекте бићемо веома задовољни, али и грађани наше општине, у то сам сигуран. Све ипак зависи од цена на тржишту, а након завршетка свих пројеката, највећи део буџета наредних година одвојићемо за путну инфраструктуру.

Јако важно је напоменути да смо пре пар дана започели један важан објекат за општину, поред канализационе мреже је и замене уличне расвете модерном лед технологијом, где ће у периоду инплементације (наредних шест месеци), бити замењене светиљке на територији општине Лајковац њих око 6000, а самим тим ће општина добити боље и квалитетније осветљење, али остварити и већу уштеду у потрошњи електричне енергије, што ће у будућности олакшати буџет, створити више новца у каси него што имамао данас. Заменом старих светиљки новом лед технологијом ићи ћемо у корак са временом и модернизацјом уличне расвете. Такође, сада сва нелегална прикључења на електричну расвету, где служи за осветљење приватних имања и домаћинства, биће скинута са мреже и ту ћемо направити велику уштеду.