Зебре Милоја Митровића у Земуну

Милоје Митровић, академски сликар из Ваљева и наставник ликовне културе у ОШ „Миле Дубљевић“ у Лајковцу, већ пар деценија је познат по осликавању зебри на пешачким прелазима у многим српским градовима. Последњи такав примењени уметнички подухват Милоје Митровић је извео недавно у Земуну: у Немањиној улици преко пута Основне школе ”Светозар Милетић” и на Кеју ослобођења, код ОШ ”Лазар Саватић”. У питању је пројекат за који је Митровић ангажован од Градске општине Земун, у оквиру којег је одржана ликовна радионица за ученике ове две школе и уметнички перформанс „Упознајмо зебру“, као и предавање о безбедности у саобраћају.

”Савет за безбедност саобраћаја Градске општине Земун у оквиру својих превентивних и промотивних активности које реализује током целе године и овим пројектом, који је поверен сликару Милоју Митровићу жели да на креативан начин деци приближи зебру и укаже на значај безбедног преласка улице на за то посебно обележеним местима, нарочито за време летњег распуста”, изјавио је за сајт Градске општине Земун председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац. Осликавање зебре на углу Немањине и Улице Николаја Островског пратили су и председник ГО Земун Дејан Матић, уједно председник Савета за безбедност у саобраћају и секретар ГО Земун Марко Јанковић.

Зебре у Земуну су 51. и 52. по реду, за 25 година колико се Милоје Митровић бави осликавањем пешачких прелаза. Прву зебру урадио је 1995. испред ОШ ”Милош Црњански” на Бановом Брду, сликао их је и у градовима Републике Српске, а једну је насликао и у Лос Анђелесу.