Почетак донаторске акције за Општу болницу Ваљево

У Дому здравља Лајковац јуче је озваничен почетак донаторске акције у општини Лајковац ради реконструкције Оперативног блока Опште болнице Ваљево. У питање је постављање антистатик подова у операционим салама, просторијама стерилизације и интензивне неге, што је неопходно урадити до краја године ради веће безбедности пацијената. Представницима привреде, јавног живота и медијима обратили су водећи људи Општине Лајковац, Опште болнице и Дома здравља Лајковац. Сви људи добре воље могу уплатити донацију  на жиро рачун Опште болнице Ваљево, Управа за трезор, број жиро рачуна 840-840667-30. Процена је да је у Лајковцу до сада скупљено преко 200 хиљада динара, а преузето је доста уговора о донацији.
Општа болница Ваљево се недавно обратила Општини Лајковац за финансијску помоћ за постављање антистатик подова у операционим салама, просторијама стерилизације и интензивне неге. С обзиром да не постоји правни основ за издвајање из општинског буџета, а да су корисници услуга Опште болнице Ваљево и грађани општине Лајковац, Општинско веће је донело закључак да се организује Донаторска конференција. На конференцији су се обратили председник Општине Лајковац Живорад Бојичић, директор ОБ Ваљево др Добривоје Грујичић и директорка Дома здравља Лајковац др Јованка Гомилановић. Присутни су били и помоћник директора за медицинска питања Катарина Пантелић и управник Болнице Зоран Милосављевић. 
Председник Општине Лајковац Живорад Бојичић захвалио се свим досадашњим донаторима, наглашавајући да ће акција трајати наредних 15 дана у Лајковцу, тако да ће се почетком следећег месеца знати колико је новца скупљено .
– Сигуран сам да ћемо прикупити довољно средстава у односу на цифру која је неопходна да се уради први радни захват, а то је милион и седамсто хиљада динара. Ово је и добар позив свим нашим колегама из других локалних самоуправа Колубарског округа да обезбеде преостала средства за јер се последњих 30 година ту није улагало. Такође ће пример дати функционери: ја, мој заменик, чланови Општинског већа и сви који раде у јавном сектору – рекао је Бојичић позивајући све да се прикључе и подрже, посебно предузетнике и правна лица са територије Општине Лајковац. Бојичић је, због значаја који имају болнице, предложио и измене закона којима би било омогућено локалним самоуправама да планирају средства и материјалне трошкове те у законским оквирима улажу средства у болнице.
Непосредни домаћин донаторске конференције др Јованка Гомилановић срдачно је поздравила госте и представнике друштвене заједнице: 
– Дом здравља Лајковац као пружалац примарне здравствене заштите увек даје подршку за сличне подухвате јер је здравље становништва изнад свега Сви наши пацијенти који нам се обрате за помоћ буду упућени на секундарни ниво, управо у болницу у Ваљеву. Дом здравља је установа која ће сличне подухвате увек подржавати – рекла је др Гомилановић.
О значају читавог подухвата уз речи захвалности домаћинима говорио је др Добривоје Грујичић, директор Опште болнице Ваљево:
– Велики је значај Оперативног блока јер је то један од најзначајнијих сегмената сваке болнице. ОП блок је смештен у приземљу Хируршког блока, а старост ообјекта је око 30 година. Састоји се од осам операционих сала, затим стерилизације и интензивне неге, укупно око 500 метара квадратних. Нови антистатик под је веома важан, на првом месту због хигијене. Имамо велику површину која је оштећена и испуцала, нешто смо делимично мењали, али то није довољно. Треба имати у виду чињеницу да се ту обављају оперативне интервенције свих болничких служби, кроз редован оперативни програм као и хитне операције. Некада у редовном програму имамо и по 20 операција, а на годишњем нивоу 8000 операција, од најједноставнијих до веома сложених – рекао је др Грујичић, подсећајући присутне да је ваљевска хирургија један од пионира лапароскопске хирургије у Србији. 
Др Грујичић је рекао да је претходно решен дугогодишњи проблем стерилизације јер је Министарство здравља определило 20 милиона за набавку два нова стерилизатора са пратећом опремом. То је био примаран проблем јер су се уређаји често кварили и ометали ток оперативног програма, који је морао да се пролонгира. Након решавања проблема стерилизације дошао је на ред и проблем пода. Он је додао да Општа болница Ваљево, као регионална установа, припада свима са територије Колубарског округа подједнако: и Мионици, Љигу, Убу, Осечини, Ваљеву и Лајковцу. Оно по чему се ОБ Ваљево издваја од сличних установа су и многе тзв. терцијарне услуге медицинске заштите, као што су Ангиосала и Центар за вантелесну оплодњу Ваљево.
Општина Лајковац са Домом здравља Лајковац је раније подржала акцију „Да се нови живот рађа”, која је спровођена за Центар за вантелесну оплодњу Опште болнице Ваљево.

{gallery}donatori_2210{/gallery}