Божићна „Улица отвореног срца“ у Лајковцу

Јуче је у Лајковцу, испред Градске куће, одржана традиционална манифестација „Улица отвореног срца“, колажни програм намењен најмлађима поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића. Под покровитељством општине Лајковац организатор је био Културни центар „Хаџи Рувим“, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Лајковац, удружењима и клубовима, међу њима су уочљиви били чланови Друштва пчелара Лајковац, Планинарског друштва „Ћира“ и Мото клуба ТНТ.

Програм је започет новогодишњом представом у извођењу глумаца аматерског позоришта „Раша Плаовић“ из Уба.  Затим је уследио маскенбал, први пут организован ове године, а док је жири одлучивао о најбољим маскама на сцени су се смењивале различите формације плесних студија „Ин“ и „Колус“, од најмлађих до већ озбиљних плесача. Најмлађе Лајковчане забављали су  кловнови, жонглери и штулаши, све време међу њима био је и Деда Мраз. Као и увек, огромно интересовање било је за осликавање лица. На штандовима Божићног мини базара највише су били заступљени мед и пчеларски производи, лицидерска срца и слаткиши, као и различите рукотворине.

Приликом избора најинтересантније и најуспешније припремљене маске, жири предвођен Владимиром Тадићем, глумцем и директором Позоришта „Раша Плаовић“ из Уба, имао је изузетно тежак посао јер су се родитељи и деца изузетно потрудили, тако да је од тридесетак маски у два узраста већина могла бити награђена. Ипак, жири је морао да се определи па су после дужег већања донели одлуку да у млађој узрастној групи прву награду освоји Анастасија Јовановић, другу Миа Милановић, а трећу Јована Богдановић. Код нешто старијих малишана најлепшу маску имала је Кети Селенић, друго место заузео је Ђурађ Живковић, а треће Ангелина Живковић. Награђени су медаљама, дипломама, едукативним играма и пакетићима, а победницима у оба узраста припале су и санке.

На Улици отвореног срца уручене су награде победницима ликовног и литерарног конкурса Културног центра „Хаџи Рувим“. Литерарни конкурс је био на тему хуманости, на који је стигло 14 поетских и три прозна рада, а најбоље радове прогласила је председница жирија Јасмина Иванковић, директор Градске библиотеке „Димитрије Туцовић“ Лазаревац.

У категорији од првог до четвртог разреда прво место за поезију освојио је Вук Вукашиновић, IV-5 (ментор Гордана Станојевић), друго Стефан Јаковљевић из IV-5, (ментор Гордана Станојевић), а треће Теодора Бајић из IV-1. У категорији од петог до осмог разреда прва награда припала је Нађи Бркић, V-4 (ментор Сања Миловановић), друга Анђели Брдарић, VII-3 (ментор Душица Милосављевић) и трећа Анити Проданић, VIII-2 (ментор Сања Миловановић). У конкуренцији прозних радова за најбољи проглашен је текст Лазара Брдарића, IV-5, (ментор Гордана Станојевић), друго место освојила је Кристина Ивановић, III разред, а треће Срна  Бабић II-2 (ментор Маријана Селенић).

Жири у саставу академски сликар Невена Никодијевић, историчар уметности Александра Танић и уредник програма Културног центра Снежана Шкорић имали су тежак задатак да од 110 пристиглих ликовних радова изаберу шест победничких. У категорији од првог до четвртог разреда најбољи је рад Магдалене Митровић II-5, затим Вука Вукашиновића IV-5, док је треће место припало Петри Пажиновић II-5. У конкуренцији од четвртог до осмог разреда прво место освојила је је Сара Ђорђевић VIII-2, друго Тамара Пантелић V-1 и треће Милош Ћатић VIII-1. Једини предшколци учесници ликовног конкурса, шестогодишњи Петар Микић и петогодишња Ђурђа Биљић, награђени су новогодишњим пакетићима.