Донирано возило за проширење услуге „Помоћ у кући“ у Лајковцу

У оквиру пројекта „Услуге социјалне заштите као одговор на пандемију ковид-19“, који реализује „Каритас Шабац“, а финансира Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), данас је општини Лајковац уручено путничко возило за унапређење услуге „Помоћ у кући“. Возило ће користити Заједнички центар за социјални рад за општине Љиг, Лајковац и Мионица, односно геронтодомаћице на територији општине Лајковац, које свакодневно пружају помоћ у кући старим и изнемоглим особама.

Председник општине Андрија Живковић, који је био потписник примопредаје аутомобила,  истакао је да је ово резултат дугогодишње сарадње између немачке организације ГИЗ, Каритаса, Општине Лајковац и Заједничког центра за социјални рад Љиг, Мионица и Лајковац.

„Веома сам захвалан за помоћ коју смо имали у протеклом периоду, нарочито у време пандемије. Каритас је са нама још од 2014.године, када су у време поплава пружили велику помоћ Лајковцу. Данашњи догађај је јако битан за Заједнички центар који ће овим поклоном Каритаса и ГИЗ-а допринети да се социјална заштита у општини Лајковац додатно унапреди, јер ће од данас Центар бити богатији за возило које ће умногоме допринети да социјална помоћ буде доступнија свима, да се олакша рад геронтодомаћицама. Захваљујем Каритасу и ГИЗ-у на овом поклону, надам се да ћемо ову сарадњу наставити на добробит наше општине и свих корисника социјалних услуга.

Татјана Рајниш, менаџер пројекта из ГИЗ похвалила је људе из општине Лајковац ангажоване у области социјалне заштите.

“Tо нама олакшава посао, зато можемо да подржимо ваше даље напоре у пружању услуга социјалне заштите за осетљиве групе, што је циљ нашег пројекта Немачко-Српске развојне сарадње услуга социјалне заштите. Циљ ове мере је заправо и био одговор на пандемију, односно кризу изазвану пандемијом ковида-19. Суштина јесте да се одржи континуитет  пружања услуга социјалне заштите и да се достигну људи у руралним областима,  који су још угроженији, а посебно што не може да се дође до њих, тако да се ми водимо принципом да нико не буде изостављен из система социјалне заштите. Захваљујем свим герентодомаћицама које пожртвовано раде у најтежим условима и пружају заиста квалитетне услуге корисницима, као и Каритасу из Шапца, који је наш поуздан партнер и цео подухват је спроведен захваљујући активности Каритаса.“

Директор организације „Каритас Шабац“ Мирољуб Николић указао је да нас је пандемија ковидa-19 подсетила да систем социјалне заштите мора бити адаптиван на промене, јер проблеми искрсну чак и тамо где изгледа да је најбоље уређено.

“Да ли је то заштита старих лица, деце, особа са инвалидитетом, са малим променама у клими или у другим сегментима руковођења и управљања друштвом… Код вас је добро, председниче, што дуги низ година посебну пажњу посвећујете социјалној заштити, а једно од начела социјалне заштите јесте да мора бити пружена у континуитету. Чињеница је да дуго сарађујете са међународним партнерима, што показује озбиљност у раду локалне самоуправе, као и Центра за социјални рад. Један од добрих примера је развој услуге „Помоћ у кући“. Са овим возилима које Центар за социјални рад добија на коришћење та услуга ће бити доступнија свима што је јако важно, јер Лајковац није само градско језгро. Колеге из Центра знају колико је важно да герентодомаћица може за 15-20 минута да стигне до неке старе особе и однесе јој храну или лекове. Дуго сам у овоме и поносан сам што заједничким снагама и напорима унапређујемо систем социјалне заштите у Србији, конкретно сада у Лајковцу, и да сви заједно учинимо да квалитет тих људи којима је потребна друштвено организована помоћ буде боља.“

 

Драган Радовановић, директор Заједничког центра за социјални рад за општине Љиг, Лајковац и Мионица истакао је је да је битно имати праве људе и сваки посао се онда много лакше уради.

“Чињеница да данас су овде са нама председник општине Лајковац и његов заменик, члан Општинског већа Дајана Ненадовић задужена за социјалну заштиту, Каћа Јанић и Ана Милијановић као особе које су увек ту, не само у овом пројекту већ за све услуге социјалне заштите, нама који смо непосредни реализатори на терену, заједно са колегиницом Анђом која је координатор службе Помоћ у кући, даје нам снагу да радимо посао који нам је поверен. Поред тога овај посао мора да се воли и има емпатија према људима, али њу је лакше имати ако вам неко помогне да имате ресурсе. Узалуд емпатија ако немамо чиме да одемо до лица коме је помоћ потребна. Ово је знак да постоји разумевање, повећали смо број корисника услуга за десет захваљујући баш овој донацији, а помоћи ће нам и да ова услуга буде одржива, да имм континуитет и квалитет. Неколико година сам на челу Заједничког центра и сведок сам изузетне сарадње, а волео бих када одем да се та сарадња настави, јер је изузетна у сваком пројекту и задовољство је радити са донаторима и људима који имају слуха да реализују овакве и сличне пројекте.  

Услуга „Помоћ у кући“ реализује се већ шест година, у општини Лајковац било је 30 корисника, а сада их има 40, које обилазе три геронтодомаћице. Детаљније о овој услузи социјалне заштите говорила је Анђелија Филиповић, координатор за услугу Помоћ у кући на територији општина Љиг, Лајковац и Мионица.

„Заједнички центар постоји за три општине, услуга се пружа такође у све три општине, а постоји већ шесту годину за редом. Добили смо лиценцу за ову услугу од Министарства социјалне заштите већ други пут, сада смо је добили на још пет година, у томе нам је помогао Каритас из Ваљева.Суштина ове услуге је да дођемо до нашег корисника, како би он добио помоћ у кући, то значи ако је некоме потребан превоз, намирнице, сређивање простора у ком борави, одвожење до лекара у Лајковцу и слично. Услуга се пружа пројектно, траје на годину дана у сарадњи са Општином, сваке године наставља се пружање услуге. Општина је препознала значај услуге социјалне заштите надам се да ће се то просто подразумевати и сарадња нормално наставити, без дилеме да ли ће се и даље одржавати или не. Овога пута у складу са унапређењем услуге у сарадњи са ГИЗ-ом и Каритас- Шабац услуга је повећана за десет корисника, на постојећи број од 30 додато је 10 што укупно износи 40 корисника. Иначе услуга се пружа на територији општине Лајковац, градска средина и околна села, у зависности од потреба на терену које се често мењају. Покривамо целокупну територију општине, људи су упознати где могу да се јаве и распитају за наше услуге. Оно што је најважније је да су жене које раде (неговатељице) константно на терену, препознате су, јер су виђене у Дому здравља, у Општини, Центру за социјални рад и другим значајнијим институцијама.

Центру су данас донирани лаптоп и штампач, а у оквиру пројекта спроведена је и тзв. outreach обука захваљујући којој је мапирано још 10 особа којима је потребна социјална асистенција.