Изложба лајковачке Дечје школе стрипа у Галерији СКЦ Нови Београд

Данас је у Галерији Студентског културног центра Нови Београд отворена ретроспективна изложба Дечје школе стрипа из Лајковца, чији је аутор професор ликовне културе Милоје Митровић. На изложби су представљени најуспелији и награђиваних радови ученика ОШ „Миле Дубљевић“ из школске 2021/2022. године. Изложба ће бити отворена до 9. јула.

Школа стрипа за децу основношколског узраста у Лајковцу настала је из редовне наставне продукције предмета ликовне културе и часова додатне ликовне секције професора Милоја Митровића. Изложба доноси ретроспективу радова полазника школе из Лајковца у школској 2021/2022. години, као и награђиване радове аутора.

„Кад се у лајковачким школским клупама погну главе над белим, цртаћим папиром, кад се у прсте уклеште оловке, фломастери и четкице, кад се машта затвори у два ока и широм се отворе врата неког најлепшег света у квадратићима и облачићима – онда стрип не умире…(…) будући мајстори пејсажа, покрета, перспективе, гро планова (…) од стрипа, мало-помало, праве бајке и приче из срца. Из успомена. Из детињства са којим се тешко, али и радо растају. И сви имају нешто своје. По нечему се препознају, по нечему су достојни дивљења и пажње, по нечему, значи по стрипу, заволеће их и они најближи и они који у њих верују. Ова изложба није само за један поглед, један осврт. Пред њом треба потрошити минуте и минуте. Да се виде и препознају деца која своје стрип-табле ките слаповима акварела и темпера, са најлепшим мислима, најсјајнијим погледима и најдубљим жељама да буду све бољи и бољи, да им се свет окреће у најтоплијим замислима и жестоким остварењима…Треба погледати овај лајковачки стрип-букет из баште њиховог професора Милоја Митровића и бити убеђен да је стрип у добрим рукама…“ (Извод из текста познатог српског стрип аутора и карикатуристе Бране Николића)