Милан Милаковић апсолутни победник 40. изложбе сименталаца у Лајковцу

Млади одгајивач Милан Милаковић из Мратишића je поновио прошлогодишњи успех: његова крава Луна је апсолутна шампионка 40. регионалне изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. У трећој лактацији за 305 дана дала је 6.516 литара млека са просечно 4,06 процента млечне масти, а дневни максимум јој је био 50 литара. Луна је кћерка чувене краве Ларе из фарме Милаковић, која је претходних година освојила све националне награде. Деветочлано домаћинство Милаковић узгаја око 70 сименталаца, а на лајковачкој изложби редовно се представљају од 2000. године.

Изложбу је отворио заменик председника Општине Лајковац Обрад Милутиновић, а присутнима се обратио и Ненад Терзић из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. Пригодан културно-уметнички програм организовали су КЦ Хаџи Рувим и Туристичка организација општине Лајковац. У програму је учествовала поетска дружина „Ретки бисери“ лајковачке Средње школе „17. септембар“ и основци чланови фолклорне секције Културног центра.

За шампионку у категорији крава стручни жири је изабрао Малену, власника Милована Бабића из Јабучја. Код првотелки је најбоље оцењено грло Зора,  произвођача Милене Димитријевић из Горњег Мушића, док је најквалитетнију јуницу извео Миљко Петровић из Табановића, у питању је грло Сенка.

Доминирали су лајковачки и мионички сточари, а очигледно да је све више одличних произвођача са врло квалитетним грлима у Јабучју, највећем селу општине Лајковац. Међу стотинак изведених говеда, по броју грла и пратиља у све три категорије истакле су се породице Јеврић, Милић и Бабић из лајковачког села Јабучје, Милаковић из Мратишића, Грбовић и Вујић из Осеченице (општина Мионица), затим легендарни Видосав Читаковић из Горњег Мушића код Мионице и фармери Ћатић и Блажић из Јабучја.

За колекцију крава награђена је Зорица Милић из Јабучја, најбољу колекцију јуница приказао је Милан Милаковић из Мратишића, док је шампионски пехар за најбољу колекцију првотелки припао Александру Јеврићу из Јабучја, који је проглашен и за најбољег сточара општине Лајковац. Новчане награде у свим категоријама износиле су од 20.000 до 40.000 динара. Симболично су мале пехаре добили најмлађи чланови породица фармера, а поводом јубилеја додељене су плакете заслужним организацијама и појединцима.

Комисију за оцењивање грла чинили су др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево. Председник жирија др Пантелић рекао је да је изложба у Лајковцу јединствена у Србији јер у ниједној општини није одржана 40 пута. „Ово је једна од најбољих изложби у Србији, не само по броју изведених грла него и по њиховом квалитету, сви су победници. Нажалост, тренд је у Европи и нашој земљи да се смањује број произвођача млека и меса, али они који опстају повећавају број грла на својим фармама како би им производња била исплатива, посебно у незахвалним тренуцима за наше говедарство јер смо суочени са бројним изазовима. Уз велику сушу и високе улазне цене, апелујем на произвођаче само да задрже бројно стање на својим фармама.“

Центар за пољопривреду Лајковац, предвођен директором и угледним агрономом Николом Радуловићем, још једном се показао као врстан организатор. Генерални покровитељ 40. изложбе је Општина Лајковац, а организатори: Општинска управа Лајковац, Институт за сточарство Земун Поље, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубарски сименталац” Ваљево.